Česku hrozia silné búrky s veľkými krúpami, platí najvyšší stupeň varovania

TA3 TASR
8.7.2021 15:41

Českí meteorológovia vydali vo štvrtok pre viaceré kraje najvyšší stupeň varovania pred extrémne silnými búrkami s prívalovými zrážkami a veľkými krúpami.

Nárazy vetra okolo 100 kilometrov za hodinu

Ako píše spravodajský server Novinky.cz, červený stupeň výstrahy sa týka Vysočiny, Pardubického kraja a častí Juhočeského a Královohradeckého kraja od 15.00 h do polnoci. Výstraha spomína "ojedinelý výskyt extrémne silných búrok s prívalovými zrážkami okolo 60 milimetrov, veľkými krúpami a nárazmi vetra okolo 100 kilometrov za hodinu".

Na väčšine územia ČR platí do piatkového rána druhý najvyšší stupeň varovania - pred veľmi silnými búrkami. Môžu sa vyskytnúť prívalové zrážky s úhrnom približne 60 milimetrov, s krupobitím a vetrom s nárazmi s rýchlosťou približne 90 kilometrov za hodinu. V Úsťanskom a Karlovarskom kraji platí žltá výstraha pred silnými búrkami.

Nebezpečenstvo vzniku požiarov

Na východe ČR navyše platí do štvrtkového večera varovanie pred veľmi vysokými teplotami, ktoré môžu dosiahnuť až 36 stupňov Celzia. Zároveň platí výstraha pred nebezpečenstvom vzniku požiarov.

V piatok popoludní a večer sa silné búrky môžu vyskytnúť vo všetkých krajoch Moravy a Sliezska s výnimkou Vysočiny, približujú Novinky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok