Sulíkovci rozhodnutie ústavného súdu rešpektujú, Šeliga by novelu ústavy nepodporil

TA3 TASR
7.7.2021 16:22

Koaličná strana Sloboda a Solidarita rešpektuje rozhodnutie Ústavného súdu SR, že referendum o skrátení volebného obdobia nie je v súlade s ústavou a nemôže sa konať.

Liberáli zároveň upozornili, že v prípade, ak by referendum ÚS odobril, podriadili by sa jeho výsledku. "Boli sme pripravení považovať rozhodnutie občanov v referende za záväzné a podľa neho aj v parlamente hlasovať," uviedla strana SaS v tlačovom vyhlásení.

Novelu ústavy nepodporí

Strana Za ľudí rešpektuje rozhodnutie ÚS o tom, že referendová otázka o skrátení volebného obdobia národnej rady nie je v súlade s ústavou. Podpredseda strany Juraj Šeliga to vníma tak, že ÚS svojím rozhodnutím definitívne odpovedal na dlhodobú otázku. So samotným rozhodnutím sa podľa vlastných slov stotožňuje. Líderka strany Za ľudí Veronika Remišová už avizovala, že aj keby ÚS rozhodol inak, na referende by sa nezúčastnila, keďže ho považuje za nástroj "pokryteckej politiky Roberta Fica a Petra Pellegriniho".

"Z občianskeho, spoločenského, politického a právnického hľadiska bude odôvodnenie rozhodnutia mimoriadne zaujímavé. ÚS nám zároveň dal definitívne odpoveď na otázku, ktorá sa tiahla našimi politickými dejinami roky," uviedol Šeliga. Pripomenul, že pri každom pláne na referendum o skrátení volebného obdobia sa otvárala debata o jeho ústavnosti. Teraz podľa neho ÚS povedal, že takéto referendum nie je prípustné.

"Pretože, okrem iného, Ústava stanovuje, že volebné obdobie je štvorročné. Legitimita mandátu získaného v riadnych voľbách by nemala byť narušená zmenou politických nálad v spoločnosti," ozrejmil s tým, že takýmto rozhodnutím sme sa vyhli potenciálnym desiatkam referend, ktoré sú "nielen drahé, ale v prípade skrátenia volebného obdobia môžu významne znížiť legitimitu a kontinuitu politík jednotlivých vlád". Šeliga zároveň avizoval, že nepodporí ani prípadnú novelu ústavy, o ktorej už hovorila opozícia. Podľa jeho slov by to znamenalo, že opozícia by nerobila nič iné, iba referendá o predčasných voľbách. "Bola by to nesystémová a populistická novela ústavy," uzavrel.

Rešpektovali by aj výsledok referenda

Koaličné hnutie Sme rodina rešpektuje rozhodnutie ÚS SR o navrhovanom referende. "Ak by to bolo na rozhodnutí Sme rodina, referendum by sa uskutočnilo a rešpektovali by sme jeho výsledok, ale zároveň rešpektujeme aj rozhodnutie Ústavného súdu," skonštatovalo hnutie.

Vetráka rozhodnutie neprekvapilo

Koaličné OĽANO rozhodnutie ÚS rešpektuje, no je presvedčené, že občania majú plné právo priamo rozhodovať o vážnych spoločenských otázkach. Predsedu ústavnoprávneho výboru Milana Vetráka rozhodnutie ÚS neprekvapilo. Odborné argumenty, že otázka o skrátení volebného obdobia by nemala byť predmetom referenda, sa podľa neho medzi ústavnými právnikmi spomínali už skôr. Politicky sa však neteší z toho, že sa referendum nemôže konať.

"Rozhodnutie ústavného súdu musíme iba rešpektovať, napriek tomu sme presvedčení, že občania majú plné právo priamo rozhodovať o vážnych spoločenských otázkach. Toto občianske právo sme vždy obhajovali a bojovať zaň budeme aj v budúcnosti," skonštatoval Peter Dojčan z mediálneho tímu OĽANO. 

Vetrák uviedol, že ako politik sa z rozhodnutia ÚS neteší. "Pretože ten, kto sa dnes najviac teší tomuto rozhodnutiu, je pán Fico a pán Pellegrini, ktorí dobre vedia, že ak by sa referendum konalo, tak nedokážu presvedčiť ľudí o tom, že táto vláda má skončiť a myslím si, že by ani dostatok ľudí na referendum neprišlo," povedal.

Kolíková je za debatu

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková považuje za dobré, že poznáme rozhodnutie ústavného súdu k otázke referenda o predčasných voľbách. Dodala, že ak by niekto chcel upraviť predčasné voľby cestou referenda v ústave, treba k tomu vážnu debatu. Kolíková zároveň odsudzuje, ak politici, ktorým sa nepáči rozhodnutie ÚS, vyzývajú ľudí k nepokojom a k nerešpektovaniu rozhodnutia ÚS.

"Myslím si, že je dobré, že poznáme rozhodnutie Ústavného súdu SR k otázke predčasných volieb. Niekto sa teší z výsledku, niekto môže byť z neho sklamaný. Každopádne, rozhodnutie ÚS je na mieste rešpektovať," povedala ministerka s tým, že ak sa nezmení právna úprava, či už na úrovni ústavy alebo neskôr zákona, aby upravil detaily, tak nie je na mieste zbierať podpisy pod referendum k predčasným voľbám.

Kolíková podčiarkla, že ak sa niekomu nepáči toto rozhodnutie a tento stav, je potrebné k tomu vyvolať zmenu právnej úpravy. "Ak by sme naozaj chceli upraviť predčasné voľby cestou referenda v ústave, treba k tomu vážnu debatu, za akých podmienok je to na mieste, rešpektujúc aj rozhodnutie Ústavného súdu. To znamená, že je určite potrebné si počkať aj na písomné vyhotovenie rozhodnutia a riadne sa oboznámiť s celým odôvodnením," uzavrela s tým, že práve to môže byť cestou, ako k tomu dospieť.

Otázka navrhovaného referenda o skrátení volebného obdobia Národnej rady SR nie je v súlade s ústavou. Po neverejnom zasadnutí pléna ÚS SR o tom v stredu informoval predseda ÚS SR Ivan Fiačan. Prezidentka sa na ÚS obrátila s tým, či predmet navrhovaného referenda je alebo nie je v súlade s ústavou, a ak áno, ako majú príslušné ústavné orgány postupovať po platnom referende. Petíciu za referendum o predčasných voľbách podporilo viac ako 585.000 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok