Niektorí radšej predali dom. Slovenskí pendleri sú zúfalí, s Maďarmi však problém nemajú

TA3
8.7.2021 07:00

Desaťtisíce pendlerov nedostali na výber. Buď sa zaočkujú, alebo budú platiť za testy. Desiatky malých hraničných priechodov polícia zatarasila a znemožnila tak prechod ľuďom, ktorí cestujú cez hranice za prácou. Ako sa žije ľuďom, ktorých politici označujú za pendlerov? Hovorili sme s novinárkou a obyvateľkou Rajky Ivetou Schäfferovou.

Niektorí radšej predali dom. Slovenskí pendleri sú zúfali, ale s Maďarmi problém nemajú
TASR/František Iván

Na maďarskej strane problém nie je

Schäfferová opisuje, že s cestovaním k sebe domov do Maďarska problém nemá. "Od začiatku potrebujeme len pobytovú kartu," vysvetľuje. "Všetci ju máme vybavenú," hovorí. Od jari minulého roku, keď Maďarsko sprísnilo režim na hraniciach, začali mať Slováci, ktorí tam žijú, povinnosť preukazovať sa pobytovou kartou. Občas bolo podľa Schäfferovovej potrebné ukázať aj občiansky. "A len sme dostali zamávané, nech sa páči, choďťe."

Schäfferová má výhrady k termínu "pendler", keďže nechodí na žiadne pracovné "dvojtýždňovky". V Maďarsku má bývanie a pravidelne sa presúva na Slovensko, kde pracuje. "Maďarsko nás nikdy nezastavovalo, nikdy nás nekontrolovalo, nikdy nás netestovalo, nikdy od nás nechcelo žiadne potvrdenie, napriek tomu, že nie sme ich občania, len tam žijeme a bývame tam," zdôrazňuje.

Nech sa testuje celé Slovensko

Komunikácia o opatreniach na hraniciach bola podľa Schäfferovej od začiatku zlá. Nové pravidlá sa dozvedali na poslednú chvíľu a za pár dní sa všetko aj tak opäť menilo.

Jednou z požiadaviek "pendlerov" budú určite testy zadarmo, pokiaľ od nich bude štát vyžadovať pravidelné testovanie. "Ja si myslím, že nie je dôvod, aby sme si my tie testy platili, keďže Slovensko si to rozmyslelo tak, ako si to rozmyslelo," hovorí Schäfferová. "Ak treba, budeme sa testovať, ale nech sa potom testuje celé Slovensko."

Nálada v Rajke je podľa Schäfferovej napätá a na niektorých ľuďoch už vidieť zúfalstvo. "Už to mnohí ľudia nezvládajú. Je to psychický tlak, ktorý trvá od marca 2021," hovorí. Schäfferová pozná aj prípad ľudí, ktorí sa radšej z Maďarska presťahovali späť na Slovensko. Upozorňuje však, že sú aj opačné prípady a Slováci sa ďalej aj sťahujú aj do Rajky. Dôvodom sú privysoké ceny bývania v Bratislave, ktoré s pandémiou vystúpali do astronomických výšok.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok