Prehnali ste to s opaľovaním? Vyskúšajte domáce recepty proti spáleniu

TA3/zm
9.7.2021 08:00

Opaľovanie môže byť niekedy zradné. Na slnku nevidíte ani necítite, ako vám pokožka chytá farbu, no večer pri pohľade do zrkadla zbadáte, že vôbec nemáte krásny hnedý odtieň, ale ste červené ako rak. Zachráňte pokožku týmito jednoduchými domácimi trikmi.

Prehnali ste to s opaľovaním? Vyskúšajte domáce recepty proti spáleniu
Pexels/Karolina Grabowska

Pre prvú pomoc po spálení pokožky slnkom nebudete potrebovať nič špeciálne a väčšinu surovín, ktoré používali v podobných prípadoch už naše babičky, máte bežne doma.

Mliečne výrobky

Klasikou, ktorú pozná väčšina z nás, je natrieť postihnuté miesta smotanou či jogurtom. Mliečne výrobky obsahujú tuky a pH, ktoré majú pre spálenú pokožku upokojujúci účinok a pôsobia protizápalovo. Doslova budete mať dojem, že vám z tela vyťahujú horúčavu. Smotanu alebo jogurt naneste na telo v hrubej vrstve, nechajte pôsobiť niekoľko minút a opláchnite vodou. Môžete niekoľkokrát opakovať.

Ovocie a zelenina

Aj ovocie a zelenina je výborným pomocníkom, ak ste prehnali opaľovanie. Nie však hocijaké. Protizápalové účinky a schopnosť stiahnuť horúčavu z tela majú jahody, banán a uhorky. Pri všetkých troch platí rovnaký recept, rozmixovať a naniesť na popáleniny. Uhorky sú o to lepšie, že majú aj chladivý účinok. Hojenie však rovnako dobre urýchľujú aj jahody a banán, ten najmä v prípade spálenej tváre.

Jahody proti spálenej pokožke Pexels/Jessica Lewis

Ocot

Netradičný recept proti spáleniu je i aplikácia octu. Najlepšie je naliať ho do fľašky s rozprašovačom a aplikovať na čerstvo umytú pokožku. V prípade, že vám nespálilo veľkú plochu pokožky, namočte vatové tampóny do octu a prikladajte na postihnuté miesta. Ocot pomôže zregenerovať pleť a v prípade, že sa budete šúpať, prebehne tento proces oveľa menej bolestivo.

Kaše

Ak vám ani jeden z receptov nevyhovoval, ešte si môžete pripraviť dve účinné kaše. Prvá je ovsená, druhá zemiaková. Ovos je bohatý na antioxidanty a sacharidy obsiahnuté vo vločkách dodajú pokožke hydratáciu. Takúto kašu získate len prevarením vločiek s vodou.

Na vyslovene červenú, zapálenú a boľavú pokožku výborne funguje aj škrob zo zemiakov. Surové ich postrúhajte alebo rozmixujte a aplikujte na telo. Prípadne vytlačte z postrúhaných zemiakov šťavu a potierajte spáleniny len ňou.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok