Opaľovací krém nestačí: Toto si na tvár a telo nedávajte pred tým, ako idete na slnko

TA3/zm
4.7.2021 10:00

O ochrane tela, ale i tváre pred slnečnými lúčmi, sa už toho napísalo mnoho. Hádam všetky ženy vedia, že SPF faktor by mali na pleť používať denne, aj keď nie je horúčava. Oveľa menej sa však hovorí o tom, ktoré kozmetické prípravky, respektíve látky sa so slnkom neznesú a môžu narobiť nielen na vašej tvári nepekné škody.

Opaľovací krém nestačí: Toto si na tvár a telo nedávajte pred tým, ako idete na slnko
Pexels/RF._.studio

Opaľovací krém na tvár, ideálne s faktorom 50, je základ ženskej kozmetickej výbavy v letných mesiacoch. Možno však používate celoročne aj iné svoje obľúbené prípravky, ktoré nie sú vhodné v kombinácii so slnkom a ani o tom neviete. Čoho by ste sa mohli v najväčších horúčavách radšej vzdať?

Vitamín C

Dopriavate svojej pleti pravidelne prísun vitamínov, najmä céčka? Ak máte aj vy v kúpeľni na poličke sérum obsahujúce citrusy, pozor na čas, kedy ho aplikujete. Nemusíte sa ho vzdať a odložiť na zimu, ale tesne po jeho nanesení nie je vhodné ísť na slnko, aby ste si náhodou neprivolali škvrny na pleti podobné pigmentovým. Pokojne citrusové výťažky používajte aj v tomto období, len ich aplikáciu ponechajte na večer.  

Kyseliny Pexels/Anete Lusina

Kyseliny

Všeobecne podobné pravidlo ako pri céčku platí aj pri kyselinách celkovo. Mliečna, mandľová či gylkolová – všetky tieto kyseliny pracujú na povrchu pokožky a jednou z ich úloh je zbaviť nás starej odumretej. Tým pádom sa vám na tvári „odhalí“ nová koža, ktorá je na slnečné žiarenie oveľa citlivejšia. Opäť platí pravidlo, že nemusí kozmetický produkt s kyselinou ostať ležať v skrinke, ale používanie presuňte na večernú starostlivosť.

Peeling

Ak kyseliny odhaľujú novú pokožku, potom je každej kozmetickej „fajnšmekerke“ jasné, že rovnako pleť zareaguje na slnko po peelingu. Pokožka je po ňom zbavená nielen odumretých buniek, ale doslova mechanicky podráždená, preto nie je dobrý nápad pridávať jej ďalšie dráždenie v podobe slnka. Platí to nie len o peelingoch na tvár, ale i na celé telo.  

Retinol

Zložka, ktorá má momentálne veľkú popularitu pre schopnosť zatočiť so škvrnami i vráskami. Retinol je výborný sluha, ak ho nekombinujete s opaľovaním. Znižuje totiž účinnosť SPF faktora, takže vás ani hrubý vrstva opaľovacieho krému nezachráni. Navyše, pokožku retinol už sám o sebe vysušuje, čo je spolu s horúčavami nie je vôbec dobrá kombinácia.

Parfumy

Nezabudnite aj na staré známe pravidlo aplikovania parfumov počas letných mesiacov na oblečenie a nie priamo na kožu. Možno ste to už zažili, chcete voňať aj na pláži či pri bazéne a potom sa čudujete, čo je ten červený fľak na krku či dekolte. Parfumy sú agresívne a so slnkom sa nekamarátia.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok