Uhorka je zázrak pre pleť. Urobte si z nej masku, čistiacu vodu alebo peeling

TA3/zm
8.7.2021 08:00

Uhorka nemusí byť len základ vášho letného šalátu, ale aj kozmetickej starostlivosti. Táto obyčajná zelenina má na pleť neobyčajné účinky. Urobte si domáce jednoduché procedúry, vďaka ktorým pleť v horúčavách nielen hydratujete, ale i schladíte.

Uhorka je zázrak pre pleť. Urobte si z nej masku, čistiacu vodu alebo peeling
Pexels

Uhorka obsahuje až 95 percent vody, a ak si z nej pripravíte masku či obklad, poskytne rovnako silnú hydratáciu aj vašej pleti. Táto bežne dostupná zelenina dokonca pôsobí ako UV filter, obsahuje tiež vitamín C, je bohaá na antioxidanty, ktoré zabraňujú starnutiu a pleti dodá horčík i draslík.

Uhorková maska

Podomácky vyrobených masiek, ktorých základom je uhorka, je neúrekom. Najjednoduchší recept je hodiť túto zeleninu do mixéra a vzniknutú kašu aplikovať na tvár. Ak je vám to málo, pokojne pridajte mliečne výrobky, napríklad kyslú smotanu, tvaroh alebo biely jogurt. Masku tým hlavne zahustíte, ale dodáte tvári aj extra porciu ďalšej hydratácie.

Skvelý efekt má aj kombinácia s olivovým olejom, ale účinky sú rovnako len hydratačné. Túto zmes si vyrobte v prípade, že máte extra suchú pleť a oceníte mastnosť takejto masky.

Exotický nádych získa uhorka, ak ju zmiešate s kurkumou. Tento pleťový zábal má perfektné elastické účinky a je vhodný najmä pre zrelú pleť. Nezabudnite na to, že toto korenie farbí, preto si oblečte niečo staršie alebo cez seba pre istotu prehoďte uterák.

Uhorka pre pleť Pexels/RODNAE Productions

Pleťová voda

Ak si zrelú uhorku odšťavíte, môžete tento elixír aplikovať na pleť i vlasy. Aby vám dlhšie vydržala, skladujte ju v chladničke a tvár ošetrujte kozmetickým tampónom každý večer bez toho, aby ste uhorkovú pleťovú vodu oplachovali.

Druhý spôsob získania domáceho tonika z uhoriek je nechať plátky lúhovať na noc vo vode. Okrem prísunu vlahy zabezpečí uhorkový extrakt aj zmiernenie tvorby vyrážok a zmenšovanie pórov.   

Peeling z uhorky

Samotná uhorka neobsahuje zrniečka, ktoré by mali na pleť účinok peelingu, ale rozmixovanú ju môžete zmiešať s inými ingredienciami, napríklad makom, trstinovým cukrom alebo jemnými ovsenými vločkami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok