Nemecko uvoľňuje obmedzenia pre cestujúcich z Británie a Ruska

TA3 ČTK
6.7.2021 14:04

Nemecko zmierňuje cestovné obmedzenia pre ľudí z Británie, Indie, Nepálu, Portugalska a Ruska. Uviedol to v pondelok Inštitút Roberta Kocha. Znamená to kratšiu alebo vôbec žiadnu karanténu podľa toho, či pôjde o očkované alebo neočkované osoby.

Nemecko uvoľňuje obmedzenia pre cestujúcich z Británie a Ruska
TASR/AP

Ľudia s oboma dávkami očkovania alebo tí, ktorí prekonali Covid-19, po príjazde nebudú musieť ísť do karantény. Ostatní z uvedených piatich krajín môžu od stredy do Nemecka cestovať pod podmienkou desaťdennej karantény po príjazde. Karanténa sa dá skrátiť na päť dní negatívnym testom na Covid-19.

Päticu krajín preradili z kategórie krajín s variantom delta o kategóriu nižšie medzi oblasti s častým výskytom koronavírusu. V skupine krajín s variantom delta ostáva naďalej v Nemecku 11 štátov, medzi ktorými je Brazília, Uruguaj a africké krajiny vrátane Juhoafrickej republiky.

„Ak ste pred vstupom boli v oblasti s vysokou incidenciou, relevantný test sa nemôže urobiť skôr ako päť dní po vstupe,“ upozorňuje Inštitút Roberta Kocha.

Briti plánujú veľké uvoľnenie

Pred zmenou klasifikácie nesmeli cestujúci z uvedenej pätice krajín do Nemecka vstúpiť vôbec, ak tu nemali trvalý pobyt. Aj v tomto prípade ale museli po príchode stráviť 14 dní v karanténe.

Pondelkové rozhodnutie prišlo tri dni po tom, ako kancelárka Angela Merkelová uviedla, že Briti, ktorí majú obe dávky proticovidovej vakcíny, by mohli už čoskoro cestovať do Nemecka bez nutnosti karantény po príchode.

Britský premiér Boris Johnson i napriek narastajúcemu počtu nakazených v pondelok potvrdil, že od 19. júla sa zrušia ostávajúce koronavírusové obmedzenia. Obyvatelia sa tak napríklad budú môcť rozhodnúť, či budú ne verejnosti nosiť rúška a dodržiavať rozostupy. Uvoľnenie podľa agentúry Reuters ukáže, či rýchly postup očkovania poskytuje dostatočnú ochranu pred vysoko nákazlivým variantom delta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok