Mobil ku posteli nepatrí. Môže spôsobiť obezitu a podporuje ukladanie tuku na bruchu

TA3/zm
7.7.2021 16:00

Technológie patria neodmysliteľne k nášmu životu a bez takého mobilného telefónu si už väčšina z nás nevie ani predstaviť život. Máme v ňom všetko. Kontakty, fotografie, poznámky, internet a väčšinou i budík. Práve to je dôvod, prečo si mobil zvyčajne pokladáme pred spaním na nočný stolík. Chyba, veľká chyba!

Mobil ku posteli nepatrí. Môže spôsobiť obezitu a podporuje ukladanie tuku na bruchu
Pexels/Ketut Subiyanto

Podľa prieskumov Svetovej zdravotníckej organizácie je na svete v súčasnosti 6,9 miliardy mobilných telefónov, čo by v prípade, že by nevlastnil jeden človek viac mobilov znamenalo, že v bezdrôtovom spojení je 93% populácie. Nástrahy, ktoré so sebou mobily prinášajú sa teda týkajú takmer každého z nás.

Mobil a spánok

Pomerne známa je už informácia, že mobil škodí spánku kvôli elektronickému svetlu, ktoré vyžaruje. Na základe umelej žiary počas noci mozog vydá telu správu na produkovanie neurónov, ktoré podporujú bdelosť. Zároveň v organizme klesá produkcia hormónu spánku - melatonínu. Okrem mobilných telefónov je teda rovnako nebezpečné zaspávanie pri televízii alebo tablete.

Ak si hovoríte, že vy máte spánok dobrý a vás sa to netýka, ste na omyle. Bez toho, aby ste o tom vedeli, je nočný oddych narušený, čo vedie k ďalším závažnejším problémom, napríklad s cukrovkou alebo vysokým krvným tlakom. A keď vás to nepresvedčí, tak pridávame ešte sklony k priberaniu.

Obezita kvôli telefónu

Obezita nie je len o estetike, je to jedna z najrozšírenejších civilizačných chorôb. Za jej vznikom je celková zmena životného štýlu za uplynulé desaťročia, menej pohybu, sedavé zamestnanie, ale aj pribúdanie elektronických pomocníkov. 

V kontexte s mobilmi priberanie funguje tak, že elektrožiarenie narúšajúce spánkový režim zároveň mení chod metabolizmu. Nepriamo tým vyvoláva hromadenie tukových buniek, a to dokonca na tej najmenej chcenej oblasti.

Tuk na bruchu

Vytvoriť si pneumatiku okolo pása je pomerne jednoduché, no zbaviť sa jej o to náročnejšie. Práve mobily a tuk okolo pása majú súvislosť. Brušný tuk je najnebezpečnejší kvôli srdcovým ochoreniam, ale telo funguje tak, že práve na toto miesto si ukladá zásoby najrýchlejšie, pretože týcm chráni vnútorné orgány v brušnej dutine.

Už pri piatich hodinách spánku denne pociťuje organizmus deficit, kedy sa tieto procesy začnú spúšťať. A týkať sa to môže aj tých ľudí, ktorí síce spávajú dlhšie, ale pomerovo kvalitne je to len tento krátky časový úsek.     

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok