V lete pozor na tlak: Zvýšiť vám ho môže aj zmrzlina!

5.7.2021 09:00

Zmrzlina nie je najzdravšou z potravín, má vysoký obsah tukov a kalórií a nízky obsah vitamínov a minerálov. V lete jej mnohí zjeme neuveriteľné množstvo. Aj keď nie je vo všeobecnosti škodlivá, pre niekoho môže byť nevhodná, ak má človek špeciálne stravovacie problémy spojené s krvným tlakom.

V lete pozor na tlak: Zvýšiť vám ho môže aj zmrzlina!
Pexels

Kalórie a nadváha

Zmrzlina má vysoký obsah kalórií, kopček tohto mrazeného dezertu poskytuje 200 kalórií. Toto množstvo predstavuje 10 percent denného odporúčaného príjmu, čo je 2 000 kalórií. Samotná konzumácia jednej porcie zmrzliny vás nebude stáť nadváhu, ale konzumácia vysokokalorických jedál robí z regulácie hmotnosti výzvu. Obezita je totiž rizikovým faktorom hypertenzie.

Upozorňujeme, že rôzne značky zmrzliny majú odlišné nutričné hodnoty, takže je potrebné skontrolovať štítky produktu.

zmrzlina Pexels

Tučná porcia

Zmrzlina má vysoký obsah tukov, v každom kopčeku smotanovej zmrzliny je asi 14 g celkového tuku a 9 g nasýtených tukov. Vaše telo potrebuje tuk pre optimálne zdravie, ale pre srdce, pľúca a krv sa odporúča strava s nízkym obsahom nasýtených a celkových tukov, aby sa zabránilo vysokému krvnému tlaku. Jesť zmrzlinu teda nie je ideálne, ak sa snažíte udržiavať si krvný tlak pod kontrolou.

zmrzlina Pexels

Sladká a ešte sladšia

Zmrzlina má veľmi vysoký obsah cukru, kopček poskytuje 30 g. Aj keď cukor pomáha dochucovať jedlá, nie je prospešný pre celkové zdravie, pretože môže viesť k zubnému kazu a podporuje zvýšenie hmotnosti. Strava bohatá na cukor podporuje zvýšenú hladinu cholesterolu. Príliš veľa cholesterolu v krvi vedie k vysokému krvnému tlaku, čo zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení.

zmrzlina Pexels

Málo sodíka 

Jednou zo živín s hlavným účinkom na hladinu krvného tlaku je sodík. Príliš veľa sodíka môže zvýšiť krvný tlak. Zmrzlina má však nízky obsah sodíka, iba 100 mg v porcii. Toto množstvo predstavuje iba 4 percentá denného odporúčaného príjmu 2 300 mg, takže tento aspekt zmrzliny pravdepodobne neovplyvní váš krvný tlak.

zmrzlina Pexels

Vláknina skoro žiadna

Stravovanie bohaté na vlákninu môže pomôcť kontrolovať krvný tlak. Porcia zmrzliny však poskytuje menej ako 2 g vlákniny, takže nie je ideálnym zdrojom tejto živiny. Ak vo svojej strave nahrádzate potraviny bohaté na vlákninu zmrzlinou, zvyšuje sa riziko vysokého krvného tlaku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok