F1: Verstappen nenašiel premožiteľa. Triumfoval na VC Rakúska

TA3 TASR
4.7.2021 16:57

Holandský jazdec Max Verstappen zopakoval počin z minulého týždňa z okruhu v Spielbergu a Veľkú cenu Rakúska vyhral systémom štart-cieľ. Na pódiu ho na deviatom tohtoročnom podujatí seriálu majstrovstiev sveta F1 doplnili Fín Valtteri Bottas a Brit Lando Norris.

F1: Verstappen nenašiel premožiteľa. Triumfoval na VC Rakúska
TASR/AP

Dvadsaťtriročný Verstappen si pripísal piate prvenstvo v ročníku a celkovo 15. v kariére. Získal aj bonusový bod za najrýchlejšie kolo. Na čele priebežného poradia má pred úradujúcim majstrom sveta Hamiltonom náskok už 32 bodov.

Jazdci efjednotky absolvovali druhé preteky za sebou na rovnakom okruhu, pred týždňom absolvovali v Spielbergu Veľkú cenu Štajerska. Po ostrom štarte nenastali na čele žiadne zmeny, Verstappen držal prvú priečku z kvalifikácie pred jazdcom McLarenu Norrisom a tímovým kolegom z Red Bullu Perezom, až za nimi sa pohybovali jazdci Mercedesu Hamilton a Bottas.

Lenže už v 1. kole musel na trať vyraziť safety car, keď sa Esteban Ocon ocitol v "kliešťach" a prišiel o koleso. Reštart Verstappen pozdržal na poslednú možnú chvíľu. Dúfal, že jeho tímový partner využije predpokladanú lepšiu akceleráciu vozidiel Red Bullu a dokáže sa posunúť pred Norrisa na druhé miesto za neho. Lenže druhý muž po kvalifikácii svoju pozíciu tvrdo bránil a po jazdeckom súboji v štvrtej zákrute skončil Mexičan v štrku a spadol na koniec prvej desiatky.

Brit za tento moment dostal päťminútovú penalizáciu. V 20. kole ho Hamilton predbehol aj na trati a po zástavke v boxoch klesol aj za druhého jazdca Mercedesu Bottasa. Úradujúci majster sveta však približne 15 kôl pred koncom začal spomaľovať a spadol za Bottasa i Norrisa, po návšteve v boxoch však aspoň udržal 4. priečku. V tom čase však už Verstappen mal pohodlný náskok a smeroval suverénne za prvenstvom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok