Nastavte si budík: Skoré vstávanie znižuje riziko depresie, odhalila štúdia

TA3/zm
28.6.2021 08:00

Najnovšia štúdia venovaná spánku odhalila, že skoré ranné vstávanie má obrovský vplyv na psychiku človeka. Je pritom jedno, o koľkej vstávate, každý by mal ručičky budíka presunúť ešte o hodinku skôr.

Nastavte si budík: Skoré vstávanie znižuje riziko depresie, odhalila štúdia
Pexels/Acharaporn Kamornboonyarush

Najnovšia spánková štúdia sa odohrávala na obsiahlej vzorke 840 tisíc ľudí, ktorých návyky skúmala univerzita v americkom Colorade. Výskum prebiehal tak, že respondentov rozdelili do dvoch skupín. Prvá nemala problém s ranným vstávaním a druhá boli noční vtáci, ktorí mali každý deň problém dostať sa z postele. 

Budík o hodinu skôr

Po dlhodobom sledovaní vedci prišli na to, že ak si ráno pravidelne nastavujete budík na čas, kedy potrebujete naozaj vstať, zobúdzate sa vlastne v strese. Je pritom jedno či patríte medzi ranné vtáčatá alebo nočné sovy. Isteže, tí, ktorí neobľubujú budíček a ešte alarm aj niekoľkokrát presúvajú, pociťovali väčšie znaky stresu a úzkosti. 

To viedlo vedcov k prvotnému zisteniu, že vstávanie má súvislosť so stresom a z dlhodobého hľadiska môže byť aj faktorom pri vzniku depresie. Preto urobili pokus a nariadili dobrovoľníkom nastaviť si budík o hodinu skôr než reálne potrebujú vstávať za povinnosťami. 

Zníženie depresie

Čo sa stane, ak získate hodinu naviac? Budete v oveľa väčšej pohode, tvrdí vedúci lekár výskumu Iyas Daghals. V skutočnosti by ste však mali chodiť aj o hodinu skôr spať, čiže nejde ani tak o získanie času ako skôr o zmenu návyku, ktorá nás vedie k lepšej mentálnej pohode.

Ak máte ráno dostatok času na raňajky a vychystanie sa, prestanete sa naháňať a znížite tak riziko depresie až o 23 percent. A to urobila len hodina! Ak by ste dokázali urobiť dvojhodinovú zmenu, šanca na depresiu klesne až o necelých 40 percent.

Vstávanie má súvislosť so stresom a z dlhodobého hľadiska môže byť aj faktorom vzniku depresie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok