Zvládnite horúce noci aj bez klimatizácie, tieto triky vám pomôžu

TA3/zm
5.7.2021 08:00

Letné teploty nás cez deň tešia, no v noci je o niečo horšie, najmä ak nemáte doma klimatizáciu. Zaspať v horúčavách býva pre mnohých ľudí problém, ale len kým neskúsia tieto triky.

Zvládnite horúce noci aj bez klimatizácie, tieto triky vám pomôžu
Pexels/Andrea Piacquadio

Tropické noci zvládnete oveľa lepšie, ak sa budete riadiť našimi radami. Aj malé drobnosti dokážu pocitovo znížiť v spálni teplotu a dopriať vám tak pokojnejší spánok počas letných mesiacov. Ako na to?

Zmeňte obliečky

Materiály, v ktorých spíte dokážu veľké divy, ak ich vymeníte za tie správne. A reč nie je len o obliečkach, ale i o pyžame. V syntetických látkach budete prežívať horúčavu oveľa horšie ako v prírodných materiáloch. Zvoľte si látku, ktorá ponúka telu priedušnosť. Takými sú najmä prírodné materiály ako ľan či bavlna.

Studené obklady

Pred spaním sa pokúste aspoň trochu schladiť rozhorúčené telo. Jednou možnosťou je sprcha, no zvyčajne pocit úľavy netrvá dlho. V takom prípade si pripravte k posteli malý uterák namočený v chladnej vode a prikladajte ho na miesta, kde v tele pulzuje krv. Najväčší pocit schladenia vám poskytne studený uterák na krku, zápästiach, ale citeľné zlepšenie je i po priložení na nohy.

Uterák namočený v studenej vode funguje nielen na tele, ale aj rozprestretý napríklad pred ventilátorom alebo pred oknom, ale to len za predpokladu, že máte v spálni aspoň ako taký prievan.

Otvorte dvere

Prievan je presne to, čo počas letných horúcich nocí potrebujete. Možno si neuvedomujete, že aj drobnosť ako sú zatvorené dvere na spálni môže zabrániť cirkulácii vzduchu. Skúste jednu noc nechať nielen otvorené dvere, ale aj okna na iných izbách, než je spálňa. Teplota v byte či dome môže takýmto jednoduchým spôsobom klesnúť až o dva-tri stupne.

Témy: Materiál
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok