Ľudia opäť protestujú proti Bolsonarovi, najvyšší súd ho vyšetruje pre objednávky vakcín

TA3 TASR
4.7.2021 11:35

Vo viacerých mestách v Brazílii protestovali v sobotu tisíce ľudí proti vláde prezidenta Jaira Bolsonara a spôsobu, akým zvláda koronavírusovú pandémiu. Stalo sa tak po tom, čo Najvyšší federálny súd povolil začatie vyšetrovania proti Bolsonarovi súvisiaceho s objednávkami vakcín.

Ako píše agentúra DPA, demonštrujúci vo viac ako 110 mestách vyzvali na zintenzívnenie očkovacej kampane, uviedol spravodajský server G1. Protesty boli pôvodne naplánované na 24. júla, ale organizátori ich zvolali skôr v súvislosti so zmieneným rozhodnutím súdu.

Začali proti nemu vyšetrovanie

Sudkyňa Rosa Weberová vyhovela žiadosti generálnej prokuratúry, aby sa v kauze nákupu 20 miliónov dávok indickej vakcíny proti ochoreniu COVID-19 Covaxin začalo vyšetrovanie, informovala v piatok večer tlačová agentúra Agencia Brasil.

Skupina senátorov podala trestné oznámenie na Bolsonara pre podozrenia zo zneužitia funkcie za nečinnosť pri predraženom nákupe vakcín. Senátor Randolfe Rodrigues vysvetlil, že na súd sa obrátil, keď sa dozvedel, že prezident vedel "o gigantickej korupčnej schéme na ministerstve zdravotníctva" súvisiacej s nákupom vakcín proti covidu, ale nepodnikol žiadne kroky.

Nezrovnalosti v nákladoch na vakcíny

Minulý týždeň dostali noviny Estado de Sao Paulo tajné depeše z brazílskeho veľvyslanectva v Indii. Vyplýva z nich, že počiatočné náklady na vakcínu vyrobenú spoločnosťou Bharat Biotech boli 1,34 dolára na dávku, ale v súlade so zmluvou podpísanou ministerstvom zdravotníctva sa táto suma zvýšila na 15 dolárov za dávku. Šlo o dodávku vakcín za celkovo 300 miliónov dolárov.

Podľa denníka úradníci brazílskeho ministerstva, ktorí sa podieľali na interných postupoch pri obstarávaní vakcíny Covaxin, upozornili na neobvykle rýchle posúdenie otázky navýšenia ceny.

Následne zamestnanec ministerstva zdravotníctva uviedol, že prostredníctvom svojho brata, federálneho poslanca Luísa Mirandu, informoval prezidenta Bolsonara o svojich podozreniach. Brazílska vláda tento týždeň pozastavila zmluvu na nákup vakcíny Covaxin. Bolsonaro povedal, že o nezrovnalostiach nevie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok