Čech s nevyliečiteľnou chorobou podstúpil vo Švajčiarsku asistovanú samovraždu

TA3 TASR
2.7.2021 15:49

Tridsaťsedemročný Čech Martin Přecechtěl, ktorý trpel nevyliečiteľnou chorobou amyotrofická laterálna skleróza, zomrel v utorok 29. júna ráno vo Švajčiarsku. Tam sa rozhodol podstúpiť asistovanú samovraždu. Informoval o tom v piatok český portál iRozhlas s odvolaním sa na mužovu manželku Markétu, ktorá ho na poslednej ceste sprevádzala.

Koronavírus testovanie pacient nemocnica 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Na švajčiarskej klinike absolvoval Přecechtěl v pondelok prehliadku a mal tiež vypiť kalištek s vodou, ktorý simuloval smrtiacu látku. Pacient totiž musí byť schopný prehltnúť látku sám. Keďže sa to Přecechtělovi nepodarilo, lekári sa rozhodli podať mu látku vnútrožilovo s tým, že musí byť schopný stlačiť aplikačné tlačidlo.

Cítil úľavu

Manželka Markéta s jeho dobrovoľným odchodom zo sveta nesúhlasila, ale jeho rozhodnutie chápala. Pre iRozhlas povedala, že jej muž odišiel v pokoji, bez strachu a ani neplakal. "Bol rád a bolo vidieť, že len čo začala látka účinkovať, cítil úľavu," povedala pre iRozhlas, ktorý citoval aj portál Novinky.cz.

Přecechtěl bol aktívny športovec a otec dvoch malých detí, s chorobou bojoval dva roky. Za ten čas sa jeho zdravotný stav rýchlo a výrazne zhoršil, pretože mu ochabovalo svalstvo, a stal sa závislým od okolia. Chcel sa vyhnúť úplnému ochrnutiu a napojeniu na prístroje.

Najväčšia obeť pre rodinu

Muža táto choroba postupne pripravila o reč, musel obmedziť prácu, prestať športovať, hoci predtým zvládol maratón, a používať invalidný vozík. Zároveň si úplne uvedomoval, kam jeho zákerná choroba speje a svoj koniec si určil sám. 

Kým mohol, angažoval sa v spolku ALSA, ktorý sa v Česku snaží pomáhať pacientom a informovať verejnosť, čo táto choroba prináša.

Asistovanú samovraždu si podľa manželky vybral aj kvôli rodine. "Aby som mala s deťmi ešte šancu žiť,“ vysvetlila. Jeho voľbu preto považuje za najväčšiu obeť, ktorú môže jeden pre druhého urobiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok