Pľúca po behu nemajú bolieť: Zle dýchate alebo máte túto vážnu diagnózu

1.7.2021 09:00

Začínate s behaním a často máte nepríjemné pocity z pálenia pľúc? Beh vás núti dýchať rýchlejšie a núti aj vaše pľúca pracovať viac, aby dostali kyslík do celého tela, takže potrebujú čas na to, aby sa prispôsobili novému vnemu.

Pľúca po behu nemajú bolieť: Zle dýchate alebo máte túto vážnu diagnózu
Pexels

Našťastie, bolesť zvyčajne ustane do niekoľkých minút po tom, ako dobežíte. Ak však po každom behu pocítite bolesť alebo pálenie, možno dýchate nesprávne alebo máte astmu vyvolanú cvičením či zdravotný stav, ktorý si vyžaduje okamžitú lekársku pomoc.

Tip: Ak vás po behu bolia pľúca, skontrolujte, či viac dýchate ústami alebo nosom. Dýchanie ústami, astma vyvolaná cvičením a chladné ranné počasie môžu vyvolať pocity pálenia. 

Pluca Pexels

Prečo vás bolia pľúca

Dýchanie ústami môže spôsobiť bolesť alebo pálenie, pretože si váš mozog myslí, že sa nadmerne stráca oxid uhličitý. V reakcii na to vytvára telo hlien, ktorý spomalí dýchanie a zúži vám cievy. Nadmerný hlien môže sťažiť dýchanie, čo vedie k bolestivému pocitu pálenia. Problém sa zhoršuje v chladnom počasí. Tento jav je však dočasný a zmizne, keď získate viac skúseností s behaním. Na druhej strane astma vyvolaná cvičením je chronický stav spôsobený zápalom a zúžením dýchacích ciest.

beh Pexels

Pri behu správne dýchajte

Ak máte bolesti pľúc po behu a dýchavičnosť, vaše telo začne prirodzene pracovať proti vám a začne dýchať vzduch ústami, čo však môže spôsobiť dočasný zápal pľúc. Dýchanie nosom je však náročnejšie a vyžaduje si prax, ale spomalí vaše dychové tempo. Vďaka tomu bude vzduch, ktorý vdychujete, efektívnejšie pracovať v pľúcach, pretože vaše pľúca budú mať viac času na príjem kyslíka. Ak máte astmu, pridáva sa k bolesti aj kašeľ, sipot, tlak na hrudníku, únava alebo neschopnosť držať krok s ostatnými, keď beháte.

beh Pexels

Lekár vylúči ochorenie

Ak po behu pravidelne pociťujete bolesť, dohodnite si stretnutie so svojím lekárom, aby ste zistili príčinu. Hoci je mierne pálenie v pľúcach po behu bežné, nikdy by ste nemali predpokladať, že bolesť pľúc, ktorú prežívate, je normálna. Lekár vie pri vyšetrení vylúčiť, či je príčinou napr. infekcia dýchacích ciest. 

Ak pociťujete pálenie v pľúcach, len keď sú v okolí určité spúšťače, vyhýbajte sa im. Niektoré alergény alebo spúšťače astmy vyvolané cvičením sú studený a suchý vzduch, znečistenie, chemikálie a peľ. Dýchanie nosom môže minimalizovať účinky týchto spúšťacích mechanizmov, pretože nozdry filtrujú, zahrievajú, zvlhčujú a odvlhčujú vzduch, ktorý vstupuje do vašich pľúc.

lekar Pexels

Ak je diagnózou astma vyvolaná námahou, lekár vám môže predpísať bronchodilatátor vo forme inhalátora alebo piluliek na otvorenie dýchacích ciest a na zmiernenie príznakov. Ak máte inhalátor, nezabudnite si ho pri behu vziať so sebou. Nenechávajte inhalátor v skrinke v aute ani v telocvični. Ak sa objaví závažnejší stav, ako je napríklad zápal pohrudnice alebo pľúcny edém, prestaňte behať, kým sa tieto stavy nevyliečia.

Témy: diagnóza astma
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok