Zdá sa, že sme sa poučili. Klempa verí, že ďalšiu vlnu pandémie zvládneme lepšie

TA3 TASR
2.7.2021 09:51

Virológ Boris Klempa vidí v súvislosti s prípadnou ďalšou vlnou pandémie nového koronavírusu úplne iný prístup, ako tomu bolo minulý rok.

Zdá sa, že sme sa poučili. Klempa verí, že ďalšiu vlnu pandémie zvládneme lepšie
TASR/Pavel Neubauer

Ako uviedol pre TASR vedecký pracovník Virologického ústavu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied, všetci si želáme, aby bolo Slovensko na potenciálnu ďalšiu vlnu pandémie pripravené.

"Na druhej strane sme v to dúfali aj minulé leto, takže opäť nám zostáva skutočne veriť," povedal. Ako doplnil, on osobne vidí určite úplne iný prístup, ako tomu bolo vlani. "Zdá sa, že sme sa skutočne poučili," skonštatoval.

Verí, že popri očkovaní aj lepšia pripravenosť z hľadiska trasovania a testovacích kapacít či kontroly hraníc pomôže k tomu, aby bola tretia vlna pandémie dobre zvládnuteľná.

Klempa patrí k pätici vedeckých pracovníkov, ktorí si počas tohto týždňa prevzali ocenenie Vedec roka 2020. Získal ho v kategórii inovátor roka za inovatívny výskum nových metód diagnostiky SARS-CoV-2 využiteľný pre testovanie detí v školách. Takisto za podiel na vývoji slovenských PCR testov a reprezentáciu Slovenska v projekte Európskeho vírusového archívu EVA-GLOBAL.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok