Slováci robia pri odlete na dovolenku veľa chýb, viacerí už museli ostať na letisku

TA3
2.7.2021 09:09

Pandémia koronavírusu ovplyvnila aj Bratislavské letisko. Akým dôsledkom musí čeliť? Koľko vybavuje cestujúcich? Aké opatrenia na letisku platia? To všetko zisťoval náš redaktor Peter Hlávek.

Rôzne krajiny, rôzne podmienky

To, aké podmienky musia cestujúci splniť a aké doklady potrebujú, sa viaže na ich cieľovú krajinu. "Každá krajina si stanovuje podmienky po svojom," upozorňuje Matúš Hrabovský, hovorca Letiska M. R. Štefánika Bratislava. 

Väčšinou majú cestujúci povinnosť registrácie do danej krajiny, podobne, ako sa treba registrovať aj po prílete na Slovensko. Podľa Hrabovského majú takýto systém takmer všetky európske krajiny. 

Potvrdenie o registrácii sa predkladá hneď na check-in pulte. Druhým najčastejšie vyžadovaným dokladom je buď potrvdenie o zaočkovaní, alebo o negatívnom covid teste. "Niektoré krajiny uznávajú aj antigénové testy, niektoré len PCR testy," hovorí Hrabovský. Niekedy je možnosťou aj potvrdenie o prekonaní covidu.

Na čo si dať pozor?

Prípady, keď niektorých cestujúcich nemôžu pustiť do lietadla, sú na bratislavskom letisku na dennom poriadku. Najčastejšie je to pre problémy s registráciou. "Sú to registračné formuláre, ktoré majú krajiny zverejnené na svojich weboch, a tie sú väčšinou v angličtine, čo môže pre niektorých cestujúcich znamenať problém," opisuje hovorca.

"Naozaj je dôležité ich dôkladne vyplniť," zdôrazňuje. "Ak nemáte správne vyplnenú registráciu, nemusí byť umožnený váš odlet." Hrabovský upozorňuje, že niektoré krajiny majú registráciu otvorenú len do určitej hodiny a zaregistrovať sa priamo na mieste, po prílete, už nie je možné. "Cestujúci bez QR kódu, ktorý potvrdzuje túto registráciu, nemôže byť pustený k odletu," pripomína hovorca.

Cestujúci podľa hovorcu najčastejšie nesledujú opatrenia a ich zmeny, prichádzajú s neaktuálnymi podmienkami, zamieňajú si antigénové a PCR testy, alebo majú chybnú platnosť PCR testu. "Podmienok je viac a treba si ich sledovať," zdôrazňuje Hrabovský.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok