Na vesmírnej stanici sa nachádza 128 kalmárov. Vedci s nimi majú smelé plány

TA3 TASR
1.7.2021 23:20

Na Medzinárodnej vesmírnej stanici sa momentálne nachádza 128 malých kalmárov. Vedci ich tam zaslali v rámci štúdie, ktorej cieľom je lepšie pochopiť vplyv mikrogravitácie na interakcie medzi zvieratami a mikróbmi. Informovala o tom česká spravodajská stanica ČT24.

Na vesmírnej stanici sa nachádza 128 kalmárov. Vedci s nimi majú smelé plány
TASR/AP (ilu)

Cieľ experimentu

Tieto morské kalmáre druhu Euprymna scolopes doviezla na ISS zásobovacia kozmická loď americkej spoločnosti SpaceX.

Pre tento druh kalmárov, žijúcich pri Havajských ostrovoch, je typický symbiotický vzťah s baktériou Vibrio fischeri, ktorá sídli v ich svetelných orgánoch. Kalmáry týmto baktériám poskytujú živiny a ony zase vyžarujú jemné svetlo. To kalmárom poskytuje kamufláž pred predátormi, pretože vďaka žiareniu nevrhajú tieň na morské dno.

Cieľom experimentu je zistiť, či toto spolužitie môže fungovať aj v podmienkach mikrogravitácie.

Budú ich skúmať a porovnávať

Kalmáre nechal výskumný tím vyliahnuť ešte pred začiatkom misie. Na palube ISS potom niektoré z nich vystavili baktériam a po 12 hodinách ich zmrazili. V júli majú byť dopravené naspäť na Zem a vedci ich budú skúmať a porovnávať.

"Živočíchy, vrátane ľudí, sa spoliehajú na to, že im mikróby udržujú zdravý tráviaci a imunitný systém," poznamenala pre americkú stanicu CNN Jamie Fosterová, hlavná výskumníčka štúdie, ktorá v súčasnosti pôsobí na Floridskej univerzite.

Porozumenie tomu, ako pobyt v mikrogravitácii v tomto smere ovplyvňuje zvieratá, by podľa expertov mohlo zároveň pomôcť pochopiť, aký má toto prostredie vplyv na človeka. Tento výskum kalmárov z druhu E. scolopes, ktorých imunitný systém sa od toho ľudského zásadne nelíši, by mohol byť v tomto smere prvým krokom, uvádza ČT24.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok