Do vesmíru s Bezosom poletí aj 82-ročná pilotka Wally Funková

TA3 TASR
1.7.2021 18:06

Pripravovaný let do vesmíru s najbohatším človekom planéty Jeffom Bezosom absolvuje aj 82-ročná pilotka Wally Funková. Oznámila to vo štvrtok Bezosova spoločnosť Blue Origin.

Do vesmíru s Bezosom poletí aj 82-ročná pilotka Wally Funková
TASR/AP

Štvrté miesto vydražili

Prvý let vesmírnej lode New Shepard, ktorú vyvinula Bezosova firma, sa uskutoční 20. júla. Zúčastní sa na ňom samotný Bezos so svojím bratom Markom. Štvrté miesto v kozmickej lodi v júni vydražili za 28 miliónov dolárov, meno víťaza on-line aukcie zatiaľ nezverejnili.

Wally Funková sa podľa AFP stane vôbec najstarším človekom, ktorý kedy letel do vesmíru a spoločnosť Blue Origin ju označila za čestného účastníka pripravovaného letu. Funková sa pred niekoľkými desaťročiami chcela stať astronautkou a v 60. rokoch absolvovala aj príslušný výcvik. Do vesmíru však napokon nikdy neletela, pretože bola žena. 

Národný úrad pre letectvo a vesmír si v tej dobe za astronautov vyberal výlučne mužov.

Potrvá desať minút

Celý suborbitálny let kozmickej lode New Shepard by mal trvať len približne desať minút, z ktorých štyri minúty strávi posádka vo výške viac ako 100 kilometrov nad povrchom Zeme. 

Účastníci letu, ktorý odštartuje z púšte v Texase, budú mať možnosť pocítiť bezváhový stav a sledovať zakrivenie Zeme. Modul s posádkou sa napokon vráti na Zem a pristane pomocou troch veľkých padákov.

Spoločnosť Blue Origin doposiaľ uskutočnila 15 testovacích bezposádkových letov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok