Česko spustilo očkovanie pre deti od 12 do 15 rokov

TA3 TASR
1.7.2021 10:29

V Českej republike sa od štvrtka na očkovanie môžu prihlásiť aj deti staršie než 12 rokov. Deti vo veku od 12 do 15 rokov bude musieť pri podaní očkovacej látky sprevádzať aspoň jeden zákonný zástupca.

MZ SR sa pri očkovaní detí riadi odporúčaniami odborníkov a EMA
TASR/AP

Túto skupinu budú očkovať vakcínou od konzorcia Pfizer/BioNTech a látka bude aplikovaná v dvoch dávkach v rozmedzí aspoň troch týždňov. Podľa údajov Českého štatistického úradu je v krajine približne 456.500 detí tejto vekovej kategórie. Otvorenie očkovania pre deti staršie než 12 rokov avizoval český premiér Andrej Babiš v druhej polovici júna s tým, že očkovanie bude prebiehať iba na klinikách, na ktorých sa nachádza aj pediatrické oddelenie.

Registrácia na očkovanie sa v Česku postupne otvárala rôznym vekovým skupinám po piatich až desiatich rokoch. Najväčšou vekovou skupinou sú ľudia od 16 do 29 rokov, ktorá aj zahŕňa podstatne väčšie vekové rozpätie, patrí tam takmer 1,5 milióna ľudí. Očkovanie pre ňu bolo otvorené 4. júna. Druhou najväčšou skupinou sú ľudia vo veku 40 a 44 rokov, ktorých je približne 900.000 a na očkovanie sa môžu hlásiť od 17. mája.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok