V Česku dostali obe dávky vakcíny viac ako tri milióny ľudí, vakcíny budú v júli asi chýbať

TA3 TASR
30.6.2021 11:12

Česko prekonalo v nedeľu hranicu troch miliónov úplne zaočkovaných ľudí z 10,7 milióna všetkých obyvateľov. Z celkového počtu takmer osem miliónov podaných dávok vakcín proti koronavírusu dostalo aspoň prvú dávku 4,9 milióna ľudí, čo znamená, že vyše polovica z 8,5 milióna dospelých už má aspoň čiastočnú očkovaciu ochranu proti ochoreniu Covid-19.

Detva
TASR/Kristína Mayerová

Rezort zdravotníctva tiež informoval, že 1,7 milióna ľudí získalo čiastočnú imunitu prekonaním covidu. Ďalšie státisíce ľudí podľa odborníkov ochorenie prekonali bez príznakov a neboli nikde registrovaní. V stredu nadránom o tom informoval portál Novinky.cz.

Kolektívna imunita najskôr na jeseň

Česko tak smeruje ku kolektívnej imunite, čiže aspoň k 70-percentnej zaočkovanosti, ale tento cieľ dosiahne najskôr až na jeseň. Odborníci navyše tvrdia, že spoľahlivejšie je dosiahnuť 80- až 90-percentnú zaočkovanosť proti covidu.

Podľa premiéra Andreja Babiša budú vakcíny najmä v júli chýbať, pretože nastane očakávaný pokles dodávok od výrobcov. Problém s nedostatkom dávok môže byť podľa neho pri prvovakcinácii. Babiš to chce vykryť požičaním až milióna dávok z Izraela.

Na očkovanie čaká vyše pol milióna ľudí

Od 1. júla sa má spustiť registrácia na očkovanie aj pre deti od 12 do 15 rokov, ktorých je v Česku približne 456-tisíc, aj keď ani zďaleka nie všetky dajú rodičia zaočkovať.

V rýchlosti aplikovania prvých dávok je Česko mierne pod priemerom Európskej únie, podľa štatistík vedeckého portálu Our World Data je na 16. mieste. Na dávku stále čaká vyše 580-tisíc záujemcov.

Očkovanie bez registrácie

Údaje ukazujú, že s vekom podiel tých, čo prejavili o očkovanie záujem, klesá. Babiš preto cez víkend apeloval, aby sa všetci dali zaočkovať, keďže je to bezpečné.

"Pravdepodobne sa dostaneme v júli do situácie, keď budeme očkovať bez registrácie. Tam je to hlavne o spolupráci so zamestnávateľmi," oznámil podľa portálu Novinky.cz premiér.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok