Potrebujete sa otestovať? Pozrite sa, ktorý test zaplatí štát a ktorý si uhradíte vy

TA3 TASR
30.6.2021 17:47

Testovanie zo zdravotných dôvodov, testovanie kontaktov pozitívnych či testovanie na nový koronavírus do detských táborov zostane hradené štátom. Na všetky ostatné podujatia, kde je potrebný test, si ho bude musieť jedinec hradiť samostatne. Povinnosť sa týka len nezaočkovaných ľudí.

Od prvého júla štát prechádza na taký systém testovania na nový koronavírus, aby motivoval k očkovaniu. "Podľa britských štúdií 90-percentná zaočkovanosť znamená ukončenie pandémie. Verím tomu, že občania to pochopia," uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. 

Očkovanie jednodávkovou vakcínou Johnson & Johnson by sa malo podľa neho začať v najbližších dňoch. "Musia sa prerobiť isté veci, ktoré súvisia so zmenenou cenou," vysvetlil Lengvarský.

Budú potrebné PCR testy?

Martin Pavelka, epidemiológ z Inštitútu zdravotných analýz na Ministerstve zdravotníctva SR, upozornil na to, že v prípade, ak sa v krajine rozšíri delta variant nového koronavírusu, rezort zrejme rozšíri Covid automat a zoznam aktivít, pri ktorých sa budú nezaočkovaní musieť preukazovať negatívnym PCR testom. 

"Momentálne sú v diskusiách reštaurácie, puby, hromadné podujatia, plavárne, fitness centrá, ubytovanie v hoteloch, športové tréningy, obrady, múzeá a galérie. Ak som zaočkovaný nemusím sa testovať," vysvetlil Pavelka.

Testovanie zostáva podľa Tomáša Kúdelu z ministerstva ako jedna z priorít pri odhaľovaní ohnísk pandémie. "Antigénové testovanie pre takej incidencii, akú máme, nemajú taký benefit, aký potrebujeme. Skôr potrebujeme podporiť PCR testy. Preto antigénové mobilné odberové miesta k 30. júnu končia a všetko smerujeme k PCR testovaniu," zhrnul Kúdela.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok