Na Morave vyčíslili, koľko domov treba zbúrať po ničivom tornáde

TA3 TASR
30.6.2021 14:06

Na južnej Morave v okrese Břeclav a Hodonín, ktoré minulý týždeň vo štvrtok zasiahli silné búrky a tornádo, budú musieť zbúrať až 150 domov. Toto číslo však nemusí byť konečné, oznámil šéf juhomoravských hasičov Jiří Pelikán.

V dvoch obciach po tornáde zbúrajú 600 domov. Statici ešte takéto škody nevideli
TASR/Vladimír Miček

Česká spravodajská televízia ČT24 uvádza, že v Hodoníne je na demoláciu určených 12 domov, v Lužiciach osem, v Mikulčiciach i v Hruškách po 53 domov a v obci Moravská Nová Ves 22. Pelikán však uviedol, že v Moravskej Novej Vsi neboli prehľadané ešte všetky objekty, preto je možné, že počet domov určených na demoláciu stúpne.

Hasiči chcú tiež do konca týždňa vyčistiť domy a ulice od všetkých ruín a odpadkov. "Vždy niečo odpraceme a ráno sa tam objaví nová hromádka, keďže si ľudia vypratávajú domy. Komplikuje to dopravu, preto chceme do konca týždňa odviesť všetko aj z domov," uviedol Pelikán.

Juhomoravský hajtman (župan) Jan Grolich uviedol, že najnovšie búrky – zo stredy tohto týždňa – nespôsobili v regióne väčšie škody, strhli však plachty zo striech približne 70 domov.

 Silné búrky a tornádo zasiahli minulý týždeň vo štvrtok okresy Hodonín a Břeclav v Juhomoravskom kraji. Zahynulo šesť ľudí a zranenia utrpelo približne 200 ďalších. ČT24 pripomína, že bolo poškodených až 1200 budov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok