Čo spôsobí, že vám zrazu prestanú rásť vlasy? Dôvod číslo 3 sa týka aj vás

30.6.2021 09:00

Vlasy majú rastový cyklus, ktorý sa skladá z troch častí: anagén, katagén a telogén. Sú to fázy rastu, pokoja a vypadávania. Vlasové folikuly nimi opakovane prechádzajú počas celého života človeka. Občas však môže byť tento cyklus narušený, čo spôsobí, že vám vlasy prestanú rásť. K zastaveniu si veľakrát prispievame aj my sami.

Čo spôsobí, že vám zrazu prestanú rásť vlasy? Dôvod číslo 3 sa týka aj vás
Pexels

Hormóny

Rast vlasov alebo ich vypadávanie podporujú aj naše hormóny. Pomáhajú regulovať ich cyklus a to, ako dlho trvá dokončenie každej fázy. Rastová fáza známa ako anagén, zvyčajne trvá dva až tri roky. Hormonálne nepravidelnosti môžu u niektorých ľudí spôsobiť, že táto fáza bude trvať dlhšie, čo môže viesť k celkovému kratšiemu rastu vlasov.       

Vlas prestane rásť , keď sa vo vlasovom folikule vyčerpá ložisko buniek.

vlasy Pexels

Autoimunitné ochorenie

Zdravotný stav známy ako alopecia areata je automunitné chronické zápalové ochorenie, ktoré postihuje vlasový folikul a niekedy aj nechty. Nielenže sa rast vlasov zastaví, ale vlasy jednoducho vypadnú z pokožky hlavy. Aj keď príčina tohto ochorenia nie je známa, vedci sa domnievajú, že je to genetická predispozícia. Hoci vlasy stratíte, u väčšiny ľudí s týmto ochorením je tendencia obnoviť ich rast už po niekoľkých rokoch.

Vlasový cyklus trvá priemerne 3 - 4 roky. Rastový cyklus u mihalníc iba 4 mesiace.

vlasy Pexels

Stres

Aj vysoká úroveň stresu vie spôsobiť zastavenie rastu vlasov, ako fyzický, tak i emocionálny. Telogen effluvium je pravdepodobne druhá najčastejšia forma vypadávania vlasov, ktorú dermatológovia liečia. Môže sa vyvinúť v dôsledku silného psychického stresu, ako je strata blízkej osoby. Tento fyzický a psychický stres môže prerušiť normálny rastový cyklus vlasov. Vyvolať ho dokáže aj hormonálna nerovnováha, vírusy alebo fyzické traumy.  

Vedeli ste? Vlas rastie rýchlosťou približne 1 cm za mesiac.

citron Pixabay

Spôsoby ošetrenia a terapie

Mnohé dermatologické zákroky už vedia v dnešnej dobe spomaliť vypadávanie vlasov. Poznáme invazívnejšie zákroky ako je rekonštrukcia vlasov, transplantácia, laserové ošetrenie. Účinné však bývajú aj prírodné alternatívy:  

  • Citrusové plody sú zdrojom vitamínu C, ktorý sa spája s rastom vlasov, zvyšuje krvný obeh v pokožke hlavy
  • Šípkový olej si vmasíruje do vlasovej pokožky, pomáha ako podpora rastu vlasov
  • Špenát obsahuje veľa železa, ktoré telo potrebuje k rastu vlasov
  • Brokolica obsahuje látky, ktoré môžu bojovať proti dedičnému vypadávaniu vlasov u mužov    

Témy: Stres Pokožka
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok