Žiakom sa začínajú prázdniny. Školský rok poznačila pandémia

TA3 TASR
30.6.2021 08:01

Školské brány sa pre takmer 700.000 žiakov v školskom roku 2020/2021, ktorý poznačila pandémia nového koronavírusu, otvoria naposledy v stredu. Od štvrtka 1. júla sa pre 486.279 žiakov základných a 213.362 žiakov stredných škôl začínajú letné prázdniny. Po prvý raz si domov ponesie vysvedčenie aj viac ako 56.000 prváčikov.

Niektorých čaká ešte letná škola

Oddych čaká aj takmer 41.000 učiteľov základných škôl a viac ako 21.000 pedagógov stredných škôl. Vyučovanie v školskom roku 2021/2022 sa začne vo štvrtok 2. septembra.

Niektorí žiaci sa vrátia do lavíc aj počas prázdnin do takzvanej letnej školy, aby dobehli zameškané učivo v dôsledku prerušenej prezenčnej výuky v školách. Školy môžu realizovať letné školy od 9. do 27. augusta. Program doučovania žiakov základných a stredných škôl bude prioritne zameraný na tých žiakov, ktorí sa potrebujú doučiť a upevniť poznatky. Aj keď letná škola nebude prebiehať vo forme klasického vyučovania, jej primárnym cieľom napriek tomu ostáva vzdelávanie a rozvoj kompetencií žiakov.

V porovnaní s minulým rokom sa do letných škôl budú môcť zapojiť aj stredné odborné školy či konzervatóriá. Žiakom môžu ponúknuť náhradu praktického vyučovania a umeleckej praxe, ktoré bolo počas druhej vlny pandémie možné realizovať len v obmedzenej miere. Žiaci vďaka tomu budú môcť získať praktické zručnosti a schopnosti vo svojom študijnom odbore. "Upevniť vedomosti a zručnosti plánuje 1024 žiakov stredných škôl a 18.031 žiakov základných škôl," uviedol rezort školstva.

"Rezort školstva eviduje ku koncu školského roka 2020/2021 aj 669 žiakov, ktorí boli oslobodení od povinnosti dochádzať do školy z dôvodu individuálneho vzdelávania v zahraničí pre žiakov základnej školy, 53 žiakov, ktorí boli oslobodení od povinnosti dochádzať do školy z dôvodu vzdelávania v európskych školách, a 12.452 žiakov oslobodených od povinnosti dochádzať do školy z dôvodu vzdelávania v školách mimo územia SR," poznamenalo ministerstvo školstva.

Vysvedčenia odovzdá aj Gröhling

Najviac vysvedčení v stredu rozdajú v základných školách na Školskej ulici v Stupave (1269 žiakov), v Jarovniciach (1152 žiakov) a na Tajovského ulici v Senci, ktorú navštevuje 1138 žiakov. Ide o najväčšie základné školy na Slovensku, čo sa týka počtu žiakov.

Prevádzka v materských školách nekopíruje školské letné prázdniny, ale bude v takzvanom letnom režime. To znamená, že sa preruší nepretržite najmenej na tri týždne z dôvodov potreby dôkladného čistenia jej priestorov, dezinfekcie prostredia a hračiek, ako aj čerpania dovolenky zamestnancov.

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling odovzdá vysvedčenia na troch základných školách v Bratislave. Prezidentka SR Zuzana Čaputová navštívi pri príležitosti konca školského roka Strednú priemyselnú školu strojnícku na Fajnorovom nábreží v Bratislave.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok