Advokát: O deti sa vedú tvrdšie boje, než o majetok. Vymazaní rodičia sú väčšinou otcovia

TA3
30.6.2021 07:00

Najmenej pol roka až osem mesiacov trvá, kým súdy rozhodnú o sporoch v rodinných veciach. Niektoré slovenské súdy však v tejto agende rozhodujú v horizonte až niekoľkých rokov. Rozvodové vojny o deti bývajú jedny z najšpinavších. Ako vyzerá svet rozvodových siení? Rozprávali sme sa s advokátom Pavlom Hagyarim.

otec dieťa rodina 1140px (ČTK)
ČTK

Osem mesiacov nie je najviac

"Dieťa v súčasnej dobe, snáď preto, že ich je menej, je predmetom ´dobrého obchodného artiklu´, často je väčšia bitka o dieťa ako o majetok, a sú spôsoby, ako tie spory natiahnuť čo najviac," vysvetľuje Hagyari s tým, že prípady, ktoré trvajú osem mesiacov, sú ešte pomerne dobré.

"Sú spory, ktoré trvajú osem, dvanásť rokov, kde nie je rozhodnuté. A keď aj je rozhodnuté, výkon rozhodnutia je v nedohľadne," opisuje advokát. "Nedávno sme mali prípad, kde sa otec domáhal úpravy styku. Po šiestich rokoch tá úprava styku bola daná. Keď sa spustil výkon rozhodnutia, náhle prišiel znalecký posudok, že to dieťa má voči otcovi takú averziu, priam nenávisť, že výkon rozhodnutia je nevykonateľný."

Ako funguje taktika matiek, ktoré sa chcú otcom pomstiť? Podľa advokáta je to ako "cez kopirák": "Najčastejšie je to oznámenie sexuálnej deviácie, pohlavného zneužívania maloletého dieťaťa," vysvetľuje s tým, že často prichádza zároveň aj trestné oznámenie. V tom prípade do hry vstupujú aj psychológ, psychiater a sexuológ. Advokát vysvetľuje, že na znalecké posudky sa v takýchto prípadoch často čaká aj rok.

Podozrenia z korupcie

Z právnickej praxe má Hagyari skúsenosť, že častejšie na súdoch zastupujú matky, ktorým robia otcovia problémy. Iróniou podľa advokáta je, že vymazanými rodičmi sú na 99 percent väčšinou otcovia, nevedia sa domôcť spravodlivosti a na Slovensku je ich niekoľko stoviek. Najmä na lokálnych, okresných súdoch sú v týchto prípadoch podozrenia na korupciu, "ale nie je jednoduché to preukázať," hovorí Hagyari. 

Európsky súd pre ľudské práva ako aj slovenský ústavný súd podľa neho jasne deklarujú, že dieťa má právo na otca, ale aj otec má právo dieťa. Hagyari priznal, že sa už stalo, že odmietli zastupovať matku, ktorá mala záujem vymazať otca. "Advokát má právo odmietnuť právnu pomoc, čo sa aj stalo, keď sme povedali, toto my zastupovať nebudeme, nebudeme otcovi robiť zle."

Hagyari vysvetľuje, že ak človeka okradnú, súd usvedčí páchateľa a odsúdi ho, poškodený môže dostať náhradu škody. "Detskú dušu", samotné detstvo a právo stráviť ho s rodičom, to sa už nikdy nevráti, hovorí advokát. Pomôcť by mohla lepšia legislatíva, "ale aj výkon, ktorý robia súdy, by mal byť efektívnejší," myslí si advokát. Znamená to podľa neho viac sudcov a zrejme aj viac súdnych úradníkov.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok