Únia predstavila zoznam prvých piatich sľubných liekov na Covid-19

TA3 TASR
29.6.2021 13:51

Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že stratégia EÚ o liekoch proti COVID-19 prináša prvé výsledky, a predstavila zoznam prvých piatich liekov, ktoré by čoskoro mohli byť dostupné na liečbu pacientov s koronavírusom v celej EÚ.

Tuberkuloza laboratorium liek vakcina ilustracne foto 1140 px SITA AP
SITA/AP

Štyri z piatich nových liečiv sú monoklonálne protilátky, ktoré sú predmetom priebežného skúmania Európskou agentúrou pre lieky (EMA). Ďalším liekom je imunosupresívum, ktoré už má povolenie na uvedenie na trh a ktoré by sa mohlo rozšíriť tak, aby zahŕňalo aj liečbu pacientov s ochorením Covid-19.

Eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová upozornila, že očkovanie v Únii postupuje čoraz rýchlejšie, vírus však zrejme nezmizne a pacienti budú potrebovať bezpečnú a účinnú liečbu. "Našim cieľom je identifikovať ďalších potenciálnych sľubných kandidátov na liečbu a do konca roka autorizovať najmenej tri nové lieky," odkázala komisárka.

Podľa jej slov prvých päť liečebných produktov je už v pokročilom štádiu vývoja a majú vysoký potenciál byť medzi tromi novými liekmi proti Covid-19, ktoré dostanú povolenie do októbra 2021, čo je cieľ stanovený v stratégii Európskej únie, za predpokladu, že sa preukáže ich bezpečnosť, kvalita a účinnosť.

Komisia upozornila, že ide o nasledovné výrobky:

  • imunosupresívum baricitinib, čiže liek znižujúci aktivitu imunitného systému od americkej spoločnosti Eli Lilly, u ktorého sa posudzuje žiadosť o predĺženie registrácie pre Covid-19;
  • kombinácia bamlanivimabu a etesevimabu od firmy Eli Lilly, prebieha kontrola zo strany EMA;
  • kombinácia casirivimabu a imdevimabu od spoločností Regeneron Pharmaceuticals a F. Hoffman - La Roche, prebieha kontrola zo strany EMA;
  • regdanivimab od spoločnosti Celltrion, prebieha kontrola zo strany EMA;
  • sotrovimab od spoločností GlaxoSmithKline a Vir Biotechnology, prebieha kontrola zo strany EMA.

Pribudnúť by mali ďalšie lieky

Komisia chce do októbra zostaviť portfólio najmenej desiatich potenciálnych liekov na liečbu Covid-19, pričom bude vychádzať z práce novovytvorenej skupiny odborníkov pre rôzne varianty koronavírusu. Výberové kritériá budú dohodnuté s členskými štátmi.

Expertná skupina identifikuje kategórie produktov pre rôzne kategórie pacientov a rôzne štádiá a závažnosť ochorenia a vyberie najsľubnejších kandidátov na lieky pre každú kategóriu na základe vedeckých kritérií. 

Cieľom je dosiahnuť, aby boli do októbra schválené najmenej tri nové lieky a do konca roka možno ďalšie dva. Európska agentúra pre lieky začne s postupným hodnotením sľubných liekov do konca roku 2021.

Komisia už dohodla spoločné obstarávanie monoklonálnych protilátok (casirivimab a imdevimab) pre všetky členské krajiny a do konca roka by mohla podpísať aj dohody s ďalšími výrobcami. Cieľom Komisie je, že len čo budú nové terapeutické látky povolené, aby boli vyrobené čo najskôr a v dostatočnom množstve.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok