Variant delta sa šíri aj vo Francúzsku a Nemecku. Hongkong zakáže všetky lety z Británie

TA3
29.6.2021 11:23

Vo Francúzsku a v Nemecku zaznamenali nárast počtu prípadov variantom delta, ktorý predtým prvýkrát zaznamenali v Indii. Počet takýto prípadov sa v oboch krajinách zdvojnásobil. Hongkong v súvislosti s variantom delta od 1. júla zakáže všetky lety z Británie.

Variant delta sa šíri aj vo Francúzsku a Nemecku. Hongkong zakáže všetky lety z Británie
TASR/AP

Stáva sa dominantným

Vo Francúzsku tvorí variant delta v súčasnosti približne 20 percent všetkých prípadov nákazy koronavírusom, pričom minulý týždeň tvoril okolo deväť až desať percent.

"Variant delta sa postupne stáva (vo Francúzsku) dominantným, tak ako v celkom svete, kedže je nákazlivejší," uviedol francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran. Vo Francúzsku však v súčasnosti klesá počet prípadov nákazy koronavírusom SARS CoV-2, a to aj napriek tomu, že podiel prípadov variantu delta sa zvyšuje.

 Za posledných sedem dni pribudlo v krajine v priemere denne len 1819 prípadov, čo je najmenej za posledných desať mesiacov.

Sedemdňová incidencia v Nemecku mierne stúpla

Počet prípadov nákazy deltou sa zdvojnásobil aj v Nemecku. V krajine tvoril minulý týždeň približne 36 percent všetkých prípadov nákazy koronavírusom a týždeň predtým iba 15.

Podľa Lothara Wielera, šéfa Inštitútu Roberta Kocha, však vzhľadom na rýchlosť šírenia sa variantu delta možno predpokladať, že v súčasnosti tvorí viac než 50 percent všetkých zaznamenaných prípadov koronavírusovej infekcie.  

Sedemdňová incidencia nákazy, čiže počet infikovaných na 100.000 obyvateľov za sedem dní, podľa údajov RKI v Nemecku už druhý deň za sebou mierne stúpla. V stredu ráno sa pohybovala na úrovni 36,8 a deň predtým mala hodnotu 35,2. 

Wieler však uistil, že nateraz sa neočakáva ďalší exponenciálny rast nakazených, keďže k otváraniu krajiny a uvoľňovaniu opatrení dochádza postupne.

Hongkong zakazuje lety z Británie

Hongkonské úrady označili Britániu za "vysoko rizikovú krajinu", čo predstavuje najvyšší v stupeň v rámci opatrení v oblasti cestovania. Zákaz vstúpi do platnosti od štvrtka 1. júla a bude sa týkať všetkých leteckých pasažierov prichádzajúcich zo Spojeného kráľovstva.

Osoby, ktoré v nedávnom období strávili v Británii viac než dve hodiny, nebudú pustené na palubu žiadnych letov smerujúcich do Hongkongu. Lety smerujúce z tohto územia do Británie však opatrenie nezasiahne.

Úrady uviedli, že rozhodnutie bolo prijaté na základe nedávneho zhoršenia pandemickej situácie v Británii, kde sa šíri variant vírusu s označením delta.
 

Zakázali prílety aj z ďalších krajín

V Spojenom kráľovstve v súčasnosti zaznamenávajú vysoké denné počty nových prípadov koronavírusu a väčšina z nich je spojená práve s touto mutáciou, píše BBC. Hongkong prvý prípad variantu delta hlásil minulý týždeň.

Táto osobitná administratívna oblasť Číny v súvislosti s variantom delta už zakázala prílety z niekoľkých ďalších krajín vrátane Indonézie, Nepálu, Filipín, Pakistanu i Indie, kde tento variant po prvý raz zaznamenali.

Zákaz v oblasti cestovania medzi Hongkongom a Britániou bol v platnosti aj v období od decembra 2020 do mája tohto roka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok