Túlenie s partnerom je prírodné antidepresívum a prevencia infarktu

TA3/zm
29.6.2021 16:00

Nájsť si každý deň čas na to, aby ste si s partnerom len tak ľahli a túlili sa, je mimoriadne zdravé! Okrem pozitívneho dopadu na vzťah vplýva objímanie aj na naše zdravie.

Túlenie s partnerom je prírodné antidepresívum a prevencia infarktu
Pexels/Jonathan Borba

V každodennom zhode si možno s partnerom nenájdete toľko času, aby ste si mohli len tak ľahnúť v objatí. No oplatí sa, ak si ten čas vytvoríte. Toto je niekoľko faktov o maznaní, túlení a objímaní, ktoré vás presvedčia.

Antidepresívum

Ak niekoho objímate a je vám to príjemne, uvoľní sa vo vašom tele oxytocín a zároveň potlačí kortizol. Sú to presne hormóny, ktoré chýbajú ľuďom s depresiou a musia si ho dopĺňať medikamentózne. Stráviť čas v objatí s milovanou osobou je teda prírodné antidepresívum. Potvrdila to aj psychologická štúdia z roku 2018.

Mimochodom, uvoľnenie oxytocínu do tela pomáha aj s kvalitným spánkom, preto je večerné objatie s partnerom v posteli dôležité pre zdravé zaspávanie.

Krvný tlak

Ďalší pozitívny zdravotný dopad maznania je udržiavanie krvného tlaku v norme. Objatie má dokonca  takú silu, že dokáže zvýšiť nízky tlak, ale aj znížiť vysoký. Pôsobí teda pozitívne na srdce, pomáha predchádzať infarktu, ale objímanie tiež zaženie napríklad bolesť hlavy či únavu, ktoré rovnako súvisia s krvným tlakom.

Odolná psychika

Zásadný zdravotný vplyv má maznanie aj na našu mentálnu pohodu, čo potvrdil výskum psychologičky Sabriny Romanoff. Porovnávala ľudí s vysokou a nízkou psychickou odolnosťou, skúmala ich každodenné návyky a dospela k záveru, že rozdiel v ich mentálnom nastavení súvisí práve s dotýkaním sa partnera. Potvrdila, že ak pri odchode do práce objímete partnera, bude sa vám počas dňa dariť ľahšie zvládať všetky stresujúce situácie a nevybuchnete tak ľahko ako jedinci, ktorí pri odchode nedalo svojej polovičke ani len bozk.

Vplyv túlenia na psychiku následne súvisí aj s fungovaním partnerov vo vzťahu. Tie dvojice, ktoré sa pravidelne dotýkajú a hladkajú, sa preukázateľne podľa psychologičky menej hádajú.  

Ak pri odchode do práce objímete partnera, bude sa vám počas dňa dariť ľahšie zvládať všetky stresujúce situácie a len tak ľahko nevybuchnete .

Témy: Infarkt Vzťahy
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok