Poľská katolícka cirkev zverejnila správu o zneužívaní detí kňazmi. Prípadov sú stovky

TA3 TASR
28.6.2021 15:29

V Poľsku zaznamenali od 50. rokov minulého storočia do konca roka 2020 viac ako 360 prípadov sexuálneho zneužívania maloletých kňazmi. Oznámila to v pondelok poľská katolícka cirkev. Informovala o tom agentúra PAP.

Poľská katolícka cirkev zverejnila správu o zneužívaní detí kňazmi. Prípadov sú stovky
TASR/AP

"V období od 1. júla 2018 do 31. decembra 2020 prijali diecézy a kláštory katolíckej cirkvi v Poľsku 368 správ týkajúcich sa sexuálneho zneužívania maloletých," oznámil Štatistický úrad katolíckej cirkvi s tým, že jeho správa sa týkala obdobia medzi rokmi 1958 a 2020.

Zo všetkých prípadov bolo počas predbežného vyšetrovania Kongregácie pre náuku viery 38 z nich pre nedostatočné dôkazy zamietnutých, 186 je predmetom vyšetrovania a 144 obvinení bolo overených alebo považovaných za dôveryhodné, dodal štatistický úrad.

Poľský prímas, arcibiskup Wojciech Polak požiadal ľudí o odpustenie. Dodal, že zverejnené údaje "úplne neodrážajú tragédiu sexuálneho zneužívania detí, ktorej sa dopustili niektorí členovia duchovenstva", keďže nie všetci poškodení sa rozhodli informovať príslušné orgány. Zároveň sa poďakoval tým, ktorí o prípadoch zneužívania detí informovali. Takmer 50 percent všetkých hlásených prípadov zneužívania sa týkalo detí do 15 rokov, píše PAP.

Takmer 50 percent všetkých hlásených prípadov zneužívania sa týkalo detí do 15 rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok