Vysokí cirkevní hodnostári tutlali sexuálne delikty. Obetí sú stovky

TA3 TASR
18.3.2021 13:47

Na vyše 200 obvinených a 314 obetí pohlavného zneužívania maloletých osôb v diecéze v nemeckom meste Kolín nad Rýnom, ku ktorým došlo v rokoch 1975-2018, poukázala 800-stranová správa, ktorú na tlačovej konferencii predstavili právnici Björn Gercke a Kerstin Stirnerová.

Vysokí cirkevní hodnostári tutlali sexuálne delikty. Obetí sú stovky
TASR/AP

Desaťročia si nikto netrúfol nahlásiť prípady

"Zistili sme výrazné nedostatky, čo sa týka organizácie stavu spisov i ich vedenia. Pri niektorých spisoch sme nadobudli pocit, že ich časti chýbajú, pretože spôsob, akým prebehlo konanie, nebol zrozumiteľný," vyhlásil Gercke. Vyhodnotenie príslušných dokumentov ukázalo, že "desaťročia si zjavne nikto netrúfol takéto prípady nahlásiť", kritizoval.

Kolínsky arcibiskup Rainer Maria Woelki vyvolal krízu dôvery v najväčšom biskupstve v Nemecku po tom, čo sa vlani v marci rozhodol nezverejniť výsledky prvej vyšetrovacej správy, ktorú pripravila mníchovská právnická kancelária. Ako dôvod vtedy uviedol právne nejasnosti.

Vyšetrovanie sa podľa Gerckeho nezameriavalo v prvom pláne na obete, ale na to, akým spôsobom cirkevní predstavitelia tieto prípady riešili. Kardinál Woelki čelil obvineniam, že v roku 2015 nenahlásil Vatikánu podozrenia zo zneužívanie voči düsseldorfskému kňazovi. Zdôvodnil to vtedy zdravotným stavom duchovného, ako aj tým, že obeť odmietla vypovedať. Woelki bol zbavený obvinení a podľa správy sa žiadnych pochybností, čo sa týka zanedbania povinností, nedopustil.

Takmer tretinu obetí tvorili miništranti

Až 24 prípadov porušenia povinností, čiže jedna tretina zo všetkých, pripadla na bývalého arcibiskupa Joachima Meisnera, ktorý zomrel v roku 2017. Ide najmä o povinnosti objasniť a nahlásiť prípady poukazujúce na zneužívanie, ako aj vyvodenie sankcií voči zodpovedným a starostlivosti o obete. Z 11 prípadov porušenia svojich povinností bol obvinený hamburský arcibiskup Stefan Hesse, píše denník Die Süddeutsche Zeitung.

Predseda Konferencie biskupov Nemecka Georg Bätzing opísal krízový manažment v Kolíne vo februári ako "katastrofu", pripomenula agentúra AP. Dodal však, že Konferencia biskupov v tomto smere nemôže nijako zasahovať.

Škandály týkajúce sa pohlavného zneužívania v radoch cirkvi sa v Nemecku i iných krajinách v posledných rokoch objavujú často. V rozsiahlej správe z roku 2018 sa uvádza, že v rokoch 1946-2014 sa obeťou zneužívania príslušníkmi duchovenstva v Nemecku stalo najmenej 3677 maloletých. Viac ako polovica z nich mala menej ako 13 rokov a takmer tretinu tvorili miništranti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok