Kauza Chovanec: V súvislosti so smrťou Slováka potrestali policajného funkcionára

TA3 TASR
28.6.2021 12:05

Belgické úrady rozhodli o disciplinárnom treste vo forme dočasného zníženia platu pre druhého najvyššie postaveného predstaviteľa belgickej federálnej polície Andrého Desenfantsa. Ten vlani v auguste dočasne zo svojej funkcie odstúpil po tom ako belgické médiá zverejnili video z februára 2018, ktoré potvrdzuje neprimerané použitie sily voči občanovi Slovenska Jozefovi Chovancovi v cele predbežného zadržania na letisku v Charleroi.

Informácie o uvalení sankcie pre generálneho riaditeľa administratívnej polície Desenfantsa potvrdila tlačová agentúra Belga. Rozhodnutie podľa agentúry Belga padlo po dohode ministrov vnútra a spravodlivosti, ktorí boli zapojení do riešenia aféry Chovanec. Disciplinárne opatrenie pre muža číslo dva federálnej polície nasleduje po tom, ako mal vlani pozastavený výkon funkcie na niekoľko týždňov, čo je štvrtá najprísnejšia sankcia pre policajtov v Belgicku.

Desenfants tento rozsudok napadol pred disciplinárnou radou, pričom ako svedka predvolal súčasného riaditeľa federálnej polície Marca De Mesmaekera. Trest pre Desenfantsa má nakoniec podobu zníženia dvojmesačnej hrubej mzdy, čo je podľa belgického denníka La Derniere Heure strata okolo 1500 eur. Potrestaného však viac "zabolí" skutočnosť, že zmienka o uvalení tohto opatrenia zostane uvedená v jeho osobnom spise po dobu piatich rokov, čo Desenfantsovi v tomto období blokuje všetky možnosti kariérneho postupu, píše Belga.

Jozef Chovanec zomrel po prevoze do nemocnice po tom, ako sa stal obeťou neprimeraného zásahu a tiež neetického správania členov letiskovej polície v cele predbežného zadržania na letisku v Charleroi vo februári 2018.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok