Trvá to pridlho. V kauze Chovanec si opäť predvolali veľvyslanca

TA3 TASR
15.2.2021 15:58

Slovensko očakáva, že v čo najkratšom možnom čase bude vyvodená zodpovednosť v prípade úmrtia Jozefa Chovanca. Ministerstvo zahraničných vecí toto stanovisko tlmočilo belgickému veľvyslancovi Ghislainovi D'Hoopovi, ktorého si už tretíkrát predvolalo v súvislosti s týmto prípadom.

Trvá to pridlho. V kauze Chovanec si opäť predvolali veľvyslanca
TASR/AP

"Rešpektujeme nezávislosť belgických orgánov, ale vyšetrovanie tragickej smrti nášho občana už trvá príliš dlho. Rodina aj Slovensko naliehavo čakajú na spravodlivosť pre Jozefa Chovanca," vyhlásil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nominant SaS).

Rezort diplomacie belgickému predstaviteľovi tlmočil očakávanie Slovenskej republiky, že vyšetrovanie, ktoré prebieha takmer tri roky, bude ukončené v najkratšom možnom čase a následne bude vyvodená trestnoprávna a disciplinárna zodpovednosť "s ohľadom na neprimeranosť a intenzitu zákroku, ako aj extrémistické prejavy jednej zo zasahujúcich príslušníčok belgickej polície voči občanovi členského štátu EÚ".

"Ďalšia z početných intervencií rezortu diplomacie v tomto tragickom a odsúdeniahodnom prípade predstavuje už v poradí tretie predvolanie belgického veľvyslanca v Bratislave," doplnil v stanovisku tlačový odbor rezortu.

Chovanec zomrel v Belgicku vo februári 2018 po potýčke s políciou na letisku v meste Charleroi. Vlani v auguste boli zverejnené zábery dokumentujúce neprimeraný zásah letiskovej polície voči Chovancovi v cele predbežného zadržania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok