Unikátne zábery: Lietajúce auto zo Slovenska pristálo v Bratislave. Zvládlo svoj prvý dlhší let

TA3
28.6.2021 09:15

Historická chvíľa pre Slovensko. Na Bratislavskom letisku pristálo lietajúce auto. Úspešne tak zvládlo svoj prvý dlhší let, konkrétne z Nitry do hlavného mesta. Slovensko tak môže byť o krok bližšie k tomu, aby ako prvé uviedlo lietajúce auto na trh.

Všetko išlo podľa plánu

Lietajúce auto AirCar po prvý raz pristálo na medzinárodnom letisku v Bratislave. Prototyp, ktorý má za sebou už takmer 50 hodín letových skúšok, bez problémov absolvoval približne 80-kilometrový presun z letiska v Nitre cestovnou rýchlosťou 170 kilometrov za hodinu. V pondelok o tom informoval konštruktér a vedúci celého projektu Štefan Klein.

„Mašinka šliapala úplne skvele,“ zhodnotil let Klein. Cesta trvala okolo 25 minút, čo autom po diaľnici trvá trojnásobne dlhšie. Stroj však nie je prioritne určený pre využívanie na Slovensku či v husto obývanej strednej Európe s rozvinutou dopravnou infraštruktúrou. 

Pripravuje druhý prototyp

Klein už počas vývoja AirCaru očakával najväčší záujem z krajín, kde nie je rozvinutá cestná infraštruktúra a zároveň je treba sa presúvať na väčšie vzdialenosti.

Kedy bude možné si AirCar objednať, zatiaľ nie je jasné. Prvý prototyp musí dokončiť povinných 50 hodín letových skúšok a potom Klein pripravuje postavenie druhého prototypu s pozmeneným dizajnom a výkonnejším pohonom, čo umožní podstatné zvýšenie cestovnej rýchlosti. Ten už bude pripravený na medzinárodnú certifikáciu Európskou agentúrou pre bezpečnosť letectva.

Vytvoril unikátne vozidlo

Štefan Klein z Nitry je dizajnér, vynálezca, konštruktér a pedagóg na VŠVU. Vytvoril vozidlo, ktoré sa môže pohybovať po vozovke, dopĺňať palivo a parkovať na bežných miestach. Špeciálne je tým, že vo vzduchu sa pohybuje ako lietadlo. Pôvodne pôsobil vo firme AeroMobil, neskôr z nej však odišiel a založil vlastnú spoločnosť KleinVision, v rámci ktorej pracuje aj na lietajúcom AirCar.

Pocit úplnej slobody

Auto prešlo úspešnými testami v roku 2019. Už vtedy hovoril Klein o tom, že ak sa mu podarí zohnať investorov, lietajúce auto by mohlo byť k dispozícii pre prvých zákazníkov už o dva alebo tri roky. "Je to idea a pocit úplnej slobody," povedal o svojom vozidle v štúdiu TA3 ešte minulý rok Štefan Klein.

Pri vývoji boli použité najmodernejšie technológie. Proces zmeny módu z auta na lietadlo trvá približne tri minúty a všetko sa deje automaticky. Vývoj sa vykonával v rámci noriem, ktoré garantujú bezpečnosť. Na riadenie tohto vozidla však bude zrejme potrebná pilotná licencia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok