Problém s medveďmi sa dlhodobo zanedbával. Niektoré stratili plachosť

TA3 TASR
27.6.2021 16:55

Problém s medveďmi bol na Slovensku dlhodobo zanedbávaný a krajina si tak vychovala populáciu synantropných medveďov. Tie stratili plachosť, a tak vzniká väčšie riziko stretu s človekom. Povedal to poslanec národnej rady a ochranár Jaromír Šíbl.

Medveď hnedý v doline Zadné Meďodoly v  júni 2017.
TASR/Milan Kapusta

Štátna ochrana prírody SR radí, že ak chce človek predísť stretu s medveďom, mal by urobiť všetko pre to, aby ho zviera zaregistrovalo z veľkej vzdialenosti. "Medveď je divé zviera, ktoré sa bojí človeka a máme tu určitú časť populácie, ktorá stratila túto prirodzenú plachosť a schádza do ľudských sídel," povedal Šíbl. Dodal, že tam potom vzniká zvýšené riziko konfliktov. Myslí si, že systém ministerstva životného prostredia, že o odstrele či prípadnej eutanázii jedincov budú rozhodovať ochranári, a nie poľovníci, je dobrý. Podľa Šíbla však treba zvýšiť intenzitu činnosti odborníkov.

Pri pohybe v oblastiach s výskytom medveďa je podľa ŠOP potrebné dodržiavať určité zásady, ktoré pravdepodobnosť stretnutia s medveďom minimalizujú. "Dôležité je dať o sebe vedieť hlasitejším akustickým prejavom a vyhýbať sa hustým porastom, kde medvede často oddychujú," hovoria ochranári. Zdôrazňujú, aby ľudia nezabudli na voľne pusteného psa, ktorý dokáže medveďa zacítiť, vyrušiť a priviesť k svojmu pánovi. Preto by mal byť pes v prírode na vôdzke.

Témy: Slovensko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok