8 tipov, ako znova nájsť motiváciu a byť fit

TA3
27.6.2021 06:00

Pandémia spôsobila, že mnohí z nás sa cítia unavení, vyšťavení a dobití. No stále je možné dostať sa späť do rytmu cvičenia. Britskí tréneri radia, ako na to.

bežec cvičenie ráno životný štýl 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Mnohí z nás pracujú z domu už viac ako rok a sú bez "cvičenia", na ktoré bolo telo navyknuté počas bežnej pracovnej doby. Či už napríklad na chôdzu na zastávku a z nej, alebo hore a dole schodmi, kedy sa hýbali naše nohy a viac sa namáhalo aj srdce. Dokonca aj pochmúrne zimné mesiace boli dostatočnou výhovorkou, aby sme nemuseli chodiť von. 

Teraz sa však znovu otvorili bary a reštaurácie, a konečne sa môžeme stretnúť s priateľmi. Mnohí zistili, že sa im po tých mesiacoch vytratila motivácia a chuť cvičiť. Ako sa teda znova naštartovať? Experti sa zhodli na týchto ôsmich bodoch. 

1. Nehanbite sa

Osobný tréner Joe Edmonds z Exeteru sa s prípadmi ľudí, ktorí chcú cvičiť, no sú vydesení, že sa im ostatní budú smiať, stretáva stále. Realitou však podľa neho "je, že ostatní sa nestarajú. Venujú sa vlastnému cvičeniu." Edmonds odporúča potlačiť krátkodobý diskomfort. "Zisťujem, že ak to ľudia robia jeden alebo dva týždne, čoskoro zmenia vnímanie priestoru fitness centra, a aj seba v priestore telocvične. Potrebujú sa len najskôr začleniť."

2. Nájdite si motiváciu

Ak prirodzene patríte k sedavým typom, alebo proste nemáte radi cvičenie, môže byť celkovo náročné motivovať sa zaviazať si šnúrky a vybrať sa behať. "Snažil by som sa povzbudiť tú osobu nájsť si ďalší dôvod na cvičenie," hovorí Zahir Akram, osobný tréner a zakladateľ Akram Yoga štúdia v Addlestone v Surrey. 

"Obrovskou motiváciu pokračovať v cvičení a byť zdravší, nie je pre mňa estetika, ale môj syn. Rád pripomínam klientom, že existujú ľudia, ktorí sa na nich spoliehajú a potrebujú, aby boli silní. Ak necvičíte pre seba, spravte to pre ľudí, ktorí sa spoliehajú na to, že ste zdraví."

3. Neprepáľte to

Aj keď je to lákavé pustiť sa po čase do cvičenia na plný plyn, v skutočnosti je to kontraproduktívne. "Keď pracujem s klientmi, ktorí sa vracajú k cvičeniu, hovorím im, aby to nerobili tak, že z ničnerobenia prepnú hneď na Jet z Gladiatora," hovorí londýnska osobná trénerka Hannah Lewin. "Viem, že je super lákavé ísť z nuly na maximum, ale nie je to realistické."

4. Zamerajte sa na niečo, čo vás teší

Ak nenávidíte behanie alebo je pre vás joga nudná, nerobte to. "Ak začínate s niečím, čo naozaj nemáte radi, nepomôže vám to dostať sa späť," hovorí Lewin. "Na začiatok je dobré nájsť si niečo, čo máte radi, a pomôže vám to nájsť aj sebadôveru. Sebadôvera a motivácia idú ruka v ruke. Ak robíte niečo, čo vám nerobí dobre, cvičenie bude viac stresujúce a vaša motivácia bude klesať naďalej."

5. Nebuďte závislí na cvičení

Existuje mnoho druhov cvičení mimo telocvične. Korčuľovanie v parku s priateľmi, kúpanie sa, dlhé prechádzky po pláži - všetky činnosti vám rozprúdia krv, a čo je dôležitejšie, budete sa z nich tešiť (za prepokladu, že nepadáte z korčúľ). "Nemusíte uvažovať nad cvičením len v súvislosti s posilňovňou alebo päťkilometrovým behom," hovorí Akram. "Aj len 15-minútová prechádzka zlepšuje zdravie, uľavíte kĺbom a uvoľníte sa. Mnoho ľudí zle vníma, čo je vlastne cvičenie. Ak sa pravidelne prechádzate, aj to je cvičenie. Tak ak nechcete ísť do posilňovne, aspoň sa zodvihnite a viac sa hýbte."

6. Merajte svoj progres

"Zlepšovanie môže byť motivačné," hovorí Edmonds. Fitness aplikácie ako Strava majú k dispozícii voľne dostupné verzie, a sú skvelé na monitorovanie vášho progresu. "Mnoho ľudí si zakladá na číslach," hovorí Edmonds, "a na tom, že si ich zapíšu, vidia progres a zápis údajov. Môže to byť pre nich prospešné. Iní sú zase motivovaní ak trénujú s ostatnými. Musíte porozumieť tomu, čo motivuje vás."

7. Využite dostupné zdroje

Všetci sme už počuli o Couch to 5K, ale existuje veľa iných skvelých programov, ktoré vám môžu byť nápomocné dostať vás do posilňovne alebo znovuobjaviť motiváciu. "FIIT aplikácia má niekoľko interiérových cvičení, ktoré sú skutočne dobré v mnohých ohľadoch," hovorí Lewin. 

"Rada tiež odporúčam aplikácia The Ride by Keiser, čo je interiérový cyklo program ktorý je menej zastrašujci ako Peloton, a môžete cvičiť na hocakom stacionárom bicykli." Nike, podľa The Guardian, robí tiež veľmi dobrú aplikáciu s množstvom bežeckých tratí pre začiatočníkov. 

"Väčšina z väčších posilňovní robí bezpatné "späť do telocvične" programy," uviedla Lewin pre the Guardian. "Dostanete 45 minút zadarmo s osobným trénerom. Dokonca aj ak ste sezónnym návštevníkom posilňovní stojí za to, ak vás to zapáli robiť niečo nové."

8. Buďte k sebe láskaví a dôslední

"Je lepšie mať niekoľko kratších cvičení za týždeň, ktoré sú zvládnuteľné, ako veľa cvičení, a potom sa na to vykašľať," hovorí Lewin. "Čím viac ste dôslední, tým väčšia je vaša úroveň motivácie zotrvať. Dôslednosť však vyžaduje, aby ste boli realisti.

Lewin by odporučila ľuďom, aby boli k sebe láskaví. "Porovnajte si, kde ste teraz, a kde ste boli pred rokom," hovorí. "Všetci sme si odvtedy toľkým prešli. A namiesto premýšľania nad tým, že ste boli pred rokom v lepšej kondícii, premýšľajte nad tým, že tento rok sa zlepšíte."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok