Kováčik by mal byť ihneď prepustený, reagoval po náleze súdu Fico

TA3 TASR
26.6.2021 13:57

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik by mal byť po náleze Ústavného súdu okamžite prepustený sudkyňou Špecializovaného trestného súdu na slobodu. V sobotu na tlačovej konferencii to uviedol poslanec Národnej rady a predseda Smeru-SD Robert Fico.

Robert Fico 1140 px (SITA/Martin Medňanský)
SITA/Martin Medňanský

ÚS, ktorý zrušil uznesenie Najvyššieho súdu SR v prípade vzatia do väzby Dušana Kováčika, dal jasný úder manipuláciám s trestnými konaniami. Takéto uznesenie ÚS nie je prvé a bude ich v budúcnosti ešte viac, dodal Fico.

Ústavný súd podľa neho vo svojom náleze skonštatoval, že vzatie do väzby Dušana Kováčika je porušením ľudských práv. O sťažnosti Kováčika k vzatiu do väzby rozhodoval v novembri senát NS SR, ktorého súčasťou bol sudca Juraj Kliment. Fico hovorí, že Kliment sa do tohto senátu nanominoval sám. "Nález ÚS rozložil Klimenta na kašu," poznamenal Fico s tým, že NS vo svojom rozhodnutí o väzbe zlyhal. Chce podať aj podnet na začatie disciplinárneho konania voči Klimentovi.

Zároveň poukázal na rodinný vzťah Klimenta s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry Ondrejom Repom, ktorý dal voči bývalému špeciálnemu prokurátorovi návrh na väzobné stíhanie. Poslanci NR SR podali ministerke spravodlivosti Márií Kolíkovej podnet na prešetrenie údajného rodinného vzťahu medzi Klimentom a Repom, tvrdí Fico. Skonštatoval, že podnet však ostal bez odpovede.  

Fico vyzval orgány Európskej únie, aby sa začali po rozhodnutiach ÚS zaoberať situáciou na Slovensku. Chce, aby EÚ začala riešiť zločiny, ktoré sa podľa neho dejú na Slovensku v súvislosti so zadržanými ľuďmi. "Robia sa tu zverstvá. Ľudia sú psychickí týraní vo výkone väzby," poznamenal.  

Predseda Smeru-SD tiež informoval, že špeciálny prokurátor Daniel Lipšic dal Kolíkovej podnet, aby podala dovolanie v prípade prepustenia bývalej štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej z väzby. Fico pripomenul, že Jankovská má po prepustení ťažko postihnuté zdravie a preto chce proti tejto veci protestovať. ÚS SR zrušil 22. júna uznesenie Najvyššieho súdu, ktorým potvrdil väzbu pre bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Má ísť o rozhodnutie NS SR z novembra minulého roka. Konanie sa tak vráti späť pred NS a ten bude musieť bezodkladne rozhodovať o ďalšom trvaní väzby Dušana Kováčika

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok