Začínajú vydávať digitálne covid pasy. Budú ich zasielať mailom

TA3 TASR
25.6.2021 15:50

Národné centrum zdravotníckych informácií začína od piatka s generovaním digitálnych COVID preukazov EÚ. Od soboty (26. 6.) ich bude priebežne a automaticky zasielať na mailové adresy ľudí, ktorí si za uplynulé týždne požiadali o dočasný očkovací certifikát.

Zároveň má byť od pondelka (28. 6.) na stránke korona.gov.sk dostupný formulár, prostredníctvom ktorého oň budú môcť ľudia požiadať. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Jednotné digitálne preukazy začnú v EÚ platiť od 1. júla. "Ich držitelia v nich budú mať nahraté údaje o očkovaní proti ochoreniu COVID-19, testovaní či o prekonaní ochorenia," spresnila hovorkyňa. Dodala, že od tohto dátumu si budú môcť ľudia požiadať aj o digitálne potvrdenie o testovaní a prekonaní ochorenia COVID-19.

"Napriek tomu, že jednotné európske certifikáty mali uľahčiť cestovanie obyvateľov, rezort zdravotníctva odporúča, aby vzhľadom na šírenie nebezpečného delta variantu vírusu ľudia zvážili cestovanie do zahraničia," doplnila s tým, že na základe dohody členských štátov EÚ by mal byť systém certifikátov plne funkčný po uplynutí šesťtýždňového prechodného obdobia, ktoré sa skončí 12. augusta.  

Bližšie informácie o digitálnych COVID preukazoch EÚ majú byť verejnosti predstavené budúci týždeň.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok