Mnohým ľuďom komplikuje život. Postcovidový syndróm môže trvať mesiace

TA3
26.6.2021 09:00

Mesiace po prekonaní koronavírusu majú problémy. Reč je o pacientoch, ktorí si síce prešli covidom, no ťažkosti u nich pretrvávajú. Niektorí majú pozmenený čuch i chuť, iní sú neustále unavení. Vedci až teraz začínajú prichádzať na to, čo spôsobuje takzvaný dlhý covid a aké sú možnosti liečby.

koronavírus nemocnica pacient lekári 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Problémy aj po prekonaní covidu

Na začiatku pandémie sme o ňom ani len netušili. Lekári sa pripravovali na pomoc pacientom, ktorí bojovali s covidom na pľúcnej ventilácii. Neskôr však prišli aj iné problémy. "Na začiatku sme nevedeli, aký bude dlhodobý dôsledok covidu, mysleli sme, že to bude ako chrípka a jednoducho to odoznie," uviedla Melissa Heightman, odborníčka na respiračné ochorenia v Londýne. Netušila, že už o rok bude tretina pacientov z jej kliniky stále chorých a do veľkej miery aj neschopných pracovať. Viac ako polovica z nich nebola pre covid ani len hospitalizovaná.

Krátko po otvorení postcovidovej kliniky v Londýne, začali špecialistke Heightman vyzváňať telefóny. Boli to najmä všeobecní lekári, zmätení z náhleho prílivu pacientov, išlo často o mladých ľudí bez zdravotných diagnóz, ktorí však prežívali viaceré pretrvávajúce symptómy. Ich príbehy sa v mnohom podobali - začalo to miernou infekciou a následne prišli ťažkosti s príznakmi, ktoré pretrvávali aj týždne či mesiace potom, čo vírus už opustil ich telo. "Na týchto pacientov sa zabudlo," vraví Heightman. "Väčšina nemocníc nebola schopná otvoriť špeciálne postcovidové kliniky, teraz sú však našim hlavným záujmom," dodala.

Únava i bolesti

Aké sú symptómy? Viac ako 80 % pacientov kliniky v Londýne zažíva únavu, ktorá vo veľkom ovplyvňuje ich život. Komplikovanými sa stávajú každodenné činnosti či práca. Výskumné štúdie ukázali, že únavu zažíva až 62 % pacientov s dlhým covidom, ktorý sa označuje aj ako postcovidový syndróm. Na základe doterajších dát sa predpokladá, že jeden z desiatich pacientov, ktorí prekonali covid, pociťujú príznaky aj po 12 týždňoch.

Pri probléme dlhodobého covidu však rozlišujeme dve skupiny pacientov - tí, ktorí boli s koronavírusom hospitalizovaní a tí, ktorí pomoc v nemocnici nepotrebovali. A práve tá druhá skupina má často dlhodobejšie problémy. Ide o ľudí vo veku od 35 do 49 rokov. Medzi najčastejšie príznaky, ktoré prežívajú, patrí únava, bolesti svlaov a kĺbov, poruchy spánku, migrény, bolesti na hrudníku, kožné vyrážky, iná citlivosť chuti a čuchu, či rýchle zvýšenie tepu pri akejkoľvek činnosti.

Výzva pre lekárov

Dlhý covid je výzvou aj pre lekárov, každý pacient ho totiž môže prežívať rôzne. Vedci sa však zhodujú v tom, že tieto dlhodobé následky môžu byť príznačné pre vírusové pandémie vo všeobecnosti. Pri pozorovaní ľudí, ktorí prežili SARS alebo Ebolu sa ukázali podobné dôsledky. Mnohí sa aj mesiace po prekonaní ochorenia cítili slabí, extrémne unavení, mali bolesti a neboli schopní chodiť do práce. Vedci to nazvali post-SARS syndrómom. Ako je to možné? Čínski vedci možno našli odpoveď. Pri pacientoch s týmto syndrómom totiž objavili fragmenty vírusu v mozgových bunkách.

Mikrobiologička Amy Proalová, ktorá skúma príčiny chronických zápalových ochorení, sa domnieva, že malé množstvá patogénov, ktoré pretrvávajú mimo imunitného systému, môžu byť zodpovedné za celú škálu príznakov poinfekčných syndrómov. To zahŕňa aj dlhý covid.

"Fenomén chronických príznakov u ľudí po prekonaní infekcie nie je novinkou," hovorí. "Existuje množstvo štúdií, ktoré ukazujú, ako môžu infekčné organizmy pretrvať v tkanivách a prispieť tak k chorobným príznakom. Niektoré vírusy sa jednoducho môžu zavŕtať do nervov a skryť sa," uviedla s tým, že podľa nej existujú dôkazy, že je toho schopný aj koronavírus.

Aj keď je pravdepodobné, že bude potrebný ďalší výskum pre odporúčané lieky ako prebiotiká alebo protizápalové lieky, niektoré príznaky sa už ukazujú liečiteľnejšie ako iné. Špecialistka Heightman hovorí, že pacienti, ktorí vykazujú reakcie alergického typu, dobre reagujú na antihistaminiká. Niekde zase vyvinuli program terapie s rôznymi cvičeniami, ktoré znižujú príznaky únavy.

Heightman dodáva, že mnohým pacientom s dlhým covidom sa ich stav môže časom zlepšiť, ich telo sa jednoducho zotaví a uzdraví. V súčasnosti je však ťažké presne povedať, ako dlho môžu pretrvávať chronické príznaky. „Nechcem, aby sa ľudia báli, že ich stav sa nikdy nezlepší. Veľká časť z nich sa už počas prvého roka dlhého covidu zotaví,“ hovorí.

Aj dlhý covid môže zanechať na spoločnosti nezmazateľné sociálne a ekonomické následky. Ak nenájdeme odpovede, môžeme hovoriť o miliónoch ľudí, ktorí nebudú môcť pracovať tak, ako predtým. Dlhodobým covidom, žiaľ, vo svete trpí aj množstvo zdravotníkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok