Ľudia sa vracajú do ambulancií. Lekári počítajú škody a riešia postcovidové stavy

TA3
8.5.2021 06:00

Ľudia, ktorí prekonali Covid-19, sa sťažujú na rôzne symptómy, ktoré pretrvávajú aj po odznení akútnej fázy. Sú unavení a trpia neurologickými problémami. Ako sú na túto situáciu pripravení lekári v ambulanciách prvého kontaktu? V relácii Tak takto?! na TA3 sme diskutovali s prezidentom Asociácie súkromných lekárov Slovenska Mariánom Šóthom.

Ľudia sa vracajú do ambulancií. Lekári počítajú škody a riešia postcovidové stavy
SITA/Diana Černáková

Enormný nárast obezity

"Vraciame sa do normálu a počítame škody," opísal Šóth, ako to vyzerá v zdravotníctve po opadnutí druhej vlny koronavírusu. Lekári po pandémii vnímajú aj "enormný" nárast obezity. Šóth vidí aj depresiu, strach a bezmocnosť, ktorú prežívajú pacienti, ktorí prekonali Covid-19. Približne jedna tretina z nich trpí úzkosťou a reaguje panikou aj na bežné situácie, pretože sa obáva opätovnej nákazy. Ľudia majú zo stresu dokonca problém sa nadýchnuť.

Po prekonaní koronavírusu majú pacienti často aj bolesti svalov a kĺbov, ktoré lekári riešia symptomatickou liečbou a vitamínmi. "Snažíme sa pacientov liečiť komplexne, aby sme im nepomohli len z infekcie, ale aj z príznakov," vysvetlil Šóth. Upozorňuje, že ide o vírusovú infekciu. Ani v minulosti k takýmto infekciám lekári nepristupovali inak.

Šóth pripomenul, že medzi infekcie spôsobené vírusmi patrí aj chrípka. Ku komplikáciám po prekonaní infekcie pritom dochádza aj u pacientov po chrípke. Šóth má skúsenosti aj s pacientom, ktorého chrípka oslabila natoľko, že jeho srdce už nefungovalo tak, ako malo, a dostal ťažkú kardiomiopatiu po chrípke. Následne sa dával preventívne očkovať proti chrípke pred každou sezónou.

Ako je to s kúpeľami?

V súvislosti s kúpeľnou liečbou dostali lekári usmernenie, že táto liečba by sa mala týkať pacientov, ktorí boli v súvislosti s Covidom hospitalizovaní. Neurologické či svalové deficity je však možné vydokladovať aj pri pacientoch, ktorí v nemocnici neležali. Ambulantní lekári teda môžu odporučiť do kúpeľov aj svojich ambulantných pacientov, vysvetlil Šóth.

Časť lekárov podľahla koronavírusu a v sieti ambulancií sa začali objavovať nedostatky, vysvetlil Šóth. Niekde chýbajú všeobecní lekári, niekde internisti, niekde diabetológovia. "Tieto medzery postupne splývajú a bohužiaľ, Slovensko sa nám z hľadiska siete ambulantných poskytovateľov vyprázdňuje. Nemocnice sú na tom asi podobne, naši lekári sú absolútne vyčerpaní," zhodnotil Šóth. "Ambulantným lekárom za prácu nikto nepoďakoval," upozornil. "Počuli sme len o tom, že nedvíhajú telefóny, nepracujú, nechcú sa stretávať s pacientmi, nechcú predpísať lieky," skonštatoval prezident Asociácie súkromných lekárov.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

Ku komplikáciám po prekonaní infekcie dochádza aj u pacientov po chrípke, ktorá je taktiež vírusovým ochorením.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok