Trnavská firma, ktorá dodávala covidové testy, zaznamenala vyše stonásobný rast zisku

TA3
24.6.2021 12:19

Firma, ktorá dodávala minulý rok testy na celoplošné testovanie koronavírusu, by sa dala označiť za skokana roka. Vďaka testovaciemu projektu expremiéra Igora Matoviča jej zisk vzrástol viac než stonásobne. Firma mala v minulosti prepojenia na ľudí blízkych koalícii.

testovanie (TASR)
TASR/AP

Zákazky za 80 miliónov

"Ak by sme hľadali na Slovensku top firmu minulého roka, medzi kandidátmi by určite nechýbal trnavský dodávateľ covid testov," uvádza nadácia Zastavme korupciu. Ide o spoločnosť Eurolab Lambda, ktorej zisk minulý rok vzrástol až 117-násobne.

Za zisky spoločnosť vďačí hlavne tomu, že vyhrala verejné zákazky za vyše 80,5 milióna eur, pričom zákazky na dodávky testov z toho tvorili 79,5 milióna eur, ako informuje nadácia. Najväčší konkurent trnavskej firmy, spoločnosť BioVendor Slovakia, vysúťažila zakázky za 2,19 milióna. Ako píše nadácia Zastavme korupciu, vyplýva to z analýzy dát verejného obstarávania, ktoré nám sprístupnil portál Transparex.sk.

Pôžička od tajného darcu

Spoločnosť Eurolab Lambda dodávala minulý rok testy na celoplošné testovanie. Autorom tohto projektu bol vtedajší premiér Igor Matovič, ktorého pre Eurolab kritizovala aj opozícia. "Eurolab Lambda mal vlani zisk 3,72 milióna eur, kým rok predtým len 32-tisíc eur. Tržby firme vzrástli približne 12-násobne a presiahli hranicu 55,5 miliónov," píše nadácia.

Firme minulý rok pribudli firemné autá, stroje za takmer 2 milióny a tiež pol miliónová pôžička, ktorá však neprišla od banky ani nikoho z firmy, upozorňuje nadácia s tým, že takéto výpomoci nie sú bežné. "Kto je neznámym finančným podporovateľom firmy, sa z verejne dostupných dát zistiť nedá."

Prepojenia ku koalícii

Nadácia Zastavme korupciu uvádza, že konateľ Eurolab Lambda Peter Krajčovič mal v minulosti prepojenia na ľudí blízkych koalícii. Podnikal aj s Martinom Hypkým, ktorý v súčasnosti pôsobí ako štátny tajomník podpredsedu vlády Štefana Holého (Sme rodina). 

"Firmu Eurolab Lambda zakladal Ivan Juráš. Ten už v nej dlhšie nefiguruje, ale v zdravotníckom biznise sa pohyboval aj potom. Vlani na jar na tlačovej konferencii úradu vládu o slovenských testoch na koronavírus zastupoval akciovú spoločnosť Lambda Life," uvádza nadácia. 

Firmy Eurolab Lambda aj Lambda Life sú v databáze Transparexu v prvej desiatke “covid” dodávateľov pre štát, ako doplnila nadácia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok