Rovná daň aj ďalšie zmeny. Sulík ukázal, ako by chcel oživiť ekonomiku

TA3 TASR
24.6.2021 10:53

Koaličná strana SaS chce presadiť rovnú daň z príjmu pre fyzické aj právnické osoby vo výške 19 %, určiť limity pre zdaňovanie niektorých pozemkov či liberalizovať odpisovanie majetku firiem. Uviedol to vo štvrtok na tlačovej konferencii predseda strany Richard Sulík. Spolu SaS pripravila 12 pokrízových opatrení na podporu ekonomiky.

Kríza sa pomaly končí, štát uvoľnil alebo zrušil všetky obmedzujúce nariadenia a je najvyšší čas, aby sme prešli k pokrízovým opatreniam,“ povedal Sulík. Koaličným partnerom chce šéf SaS návrhy na pomoc ekonomike predstaviť v pondelok na koaličnej rade.

Dúfame, že sa stotožnia s čím väčším počtom,“ povedal Sulík. Opatrenia sú podľa neho funkčné aj jednotlivo, no najväčší efekt by priniesli, keby boli prijaté všetky naraz.

Okrem rovnej dane a stanovenia limitu pre zdaňovanie stavebných a niektorých ďalších pozemkov, chce SaS umožniť firmám, aby si mohli určiť, kedy a v akej výške budú odpisovať majetok. Podľa poslanca Mariána Viskupiča by to malo pozitívny vplyv na cash flow podnikateľov.

Pomoc pre hotely a reštaurácie

Štátny tajomník rezortu hospodárstva Ján Oravec z navrhovaných opatrení vyzdvihol pripravovaný druhý balík na zjednodušenie podnikateľského prostredia a tiež navrhovanú pomoc pre špeciálne postihnuté odvetvia, ako sú hotely a reštaurácie. Tie napríklad v súčasnosti platia v porovnaní s okolitými krajinami výrazne vyššie poplatky do fondov SOZA a LITA.

Zjednodušenie stavebného zákona

Z ďalších navrhovaných opatrení Sulík predstavil možnú podporu exportu cez Eximbanku či výrazné skrátenie a zjednodušenie stavebného konania. Navrhované zmeny podľa šéfa SaS nenahradzujú univerzálny odškodňovací zákon, ktorý mal pripraviť minister financií Igor Matovič (OĽANO).

Tento zákon by mal vyrovnať kompenzácie pre podnikateľov zasiahnutých vládnymi opatreniami. „Ten, kto dostal doteraz málo, by mal dostať viac a ten, kto dostal viac, dostane málo alebo nič,“ ozrejmil Sulík princíp tejto legislatívy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok