Aktualizujú odporúčania pre očkovanie dospievajúcich. Objavili sa prípady zápalu

TA3 TASR
24.6.2021 11:01

Americké úrady plánujú aktualizovať odporúčania ohľadom podávania protikoronavírusových vakcín založených na technológii mRNA mladistvým a mladým dospelým.

Nové prípady
TASR/Jaroslav Novák

Zriedkavé prípady myokarditídy

Oznámili to po stredajšom stretnutí expertov, ktorí informovali o možnej spojitosti medzi týmito vakcínami a veľmi zriedkavými prípadmi myokarditídy, a síce zápalového ochorenia srdcového svalu. Odborníci však zároveň dodali, že prínosy očkovania jasne prevažujú nad ich rizikami, píše agentúra AFP.

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb, ktoré zasadnutie expertov zvolalo, preskúmalo 323 potvrdených prípadov myokarditídy a perikarditídy (zápalového ochorenia osrdcovníka), ktoré sa po očkovaní vyskytli u osôb mladších ako 30 rokov.

Priebeh je našťastie mierny

V rámci 323 skúmaných prípadov bolo 309 pacientov hospitalizovaných, pričom 295 z nich medzičasom z nemocnice prepustili. Deviati sú stále hospitalizovaní, z toho dvaja na jednotke intenzívnej starostlivosti. V prípade zvyšných piatich nie sú známe údaje o priebehu ich liečby. Údaje sú aktuálne k 11. júnu, keď bolo ľuďom vo veku od 12 do 29 rokov podaných v USA dohromady viac ako 50 miliónov dávok mRNA vakcín od spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna.

"Našťastie ide o mimoriadne zriedkavý jav. Ak aj nastane, priebeh je obyčajne mierny," uviedol po stretnutí expertov  Henry Bernstein, pediater z Cohenovho detského zdravotného strediska v New Yorku. Dodal, že aj naďalej bude rodičom dôrazne odporúčať, aby  svoje deti dali zaočkovať. Ako uvádza AFP, podľa expertov sa prípady zápalov srdcového svalu po očkovaní vyskytujú prevažne u mužov. Väčšinu z nich pozorovali po podaní druhej dávky, pričom dosiaľ neboli hlásené nijaké úmrtia.

Na riziká upozorňujú

CDC a Úrad pre kontrolu potravín a liečiv však s ohľadom na túto skutočnosť plánujú aktualizovať odporúčania o podávaní vakcín mRNA adolescentom a mladým dospelým tak, aby upozorňovali na ich potenciálne riziká. Ak sa u osoby po prvej dávke prejaví perikarditída či myokarditída, prípadné podanie druhej dávky by mala konzultovať s lekárom, respektíve ho odložiť, uvádza sa podľa AFP v návrhu odporúčania.

Podľa AFP sa protikoronavírusové mRNA vakcíny preukázali ako mimoriadne účinné. V Spojených štátoch je vakcína od spoločnosti Pfizer povolená pre deti od 12 rokov, zatiaľ čo vakcínou od spoločnosti Moderna môžu v USA očkovať ľudí starších ako 18 rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok