Vzťahový trend päťdesiatnikov sa volá mingles. Partneri fungujú spolu, ale v dvoch domovoch

TA3/zm
23.6.2021 08:00

Jeden vzťah, ale dve adresy. Tak by sa v skratke dal vysvetliť trend mingles, ktorý si našiel obľubu najmä u strednej generácie. Poskytuje partnerom lásku a slobodu zároveň.

Vzťahový trend päťdesiatnikov sa volá mingles. Partneri fungujú spolu, ale v dvoch domovoch
Pixabay/Free-Photos

Pomenovanie mingles vzniklo spojením anglických slov married a single. Takýto vzťah je teda so záväzkom, ale partneri sa rozhodnú nefungovať v spoločnom domove, čiže ostávajú svojim spôsobom slobodní, aj keď sú zadaní.

Dve domácnosti

Na prvý pohľad pôsobí mingles ako voľný vzťah, no nemusí to byť vôbec pravda. Takýto zväzok je o rešpektovaní toho, že každý z nás má iné potreby. Všetko, čo k vzťahu patrí vám mingles dopraje, no na rozdiel od klasického spolunažívania si každý vedie vlastnú domácnosť, takže je ponechaný aj priestor pre seba, čo sa v klasickom vzťahu často partnerom nepodarí udržať.

V zahraničí tento trend funguje už dlhšie a do podobného vzťahu vstupujú ľudia všetkých kategórií. U nás však tento trend začína byť novinkou a obľubu si našiel najmä u strednej generácie. Neskorí štyridsiatnici a začínajúci päťdesiatnici, ktorí si po rozvode nájdu nový vzťah, vidia v systéme fungovania mingles niekoľko výhod.

Ak si obaja z partnerov vybudovali svoje zázemie, ťažko sa toho vzdáva a po krachu predchádzajúceho manželstva už ľuďom bliká v hlave kontrolka. A tak si každý ponechá svoju domácnosť, svoj rozpočet a zároveň svoj priestor o samote. Ale výhody toho, že ste zadaný, získavate v mingles vzťahu tiež.

Nevera zakázaná

Na prvé počutie vám mingles môže evokovať vzťah bez záväzkov, v ktorom má druhá strana priestor pokojne na viacerých partnerov súčasne. Takto to však nefunguje. Mingles je vzťah ako každý iný a nevera do neho nepatrí. To, že so svojou polovičkou nezaspávate každú noc vedľa seba, musí byť v prvom rade o dôvere.

Cieľom je nezávislosť vo všetkých ostatných smeroch. V prvom rade sloboda robiť veci aj osamote, mať priestor na svoje koníčky. V druhom rade sloboda finančná, pretože mingles partneri si riadia svoju domácnosť a rozpočet osve.   

Zástancovia takéhoto zväzku tvrdia, že sa takto vyhnú komplikáciám či kompromisom, ktoré v minulosti spôsobili krach vzťahu.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok