Oddelené spálne môžu vzťahu pomôcť, ale ho aj zničiť. Záleží na dôvode, tvrdia odborníci

TA3/zm
9.6.2021 08:00

Predstava, že si každý večer líhate po boku milovanej osoby, patrí vo vzťahu medzi tie najromantickejšie. V realite však môžete, najmä vo vyššom veku, naraziť na nekomfort a zníženú kvalitu spánku. Čo sa stane, ak sa partneri rozhodnú pre oddelené spálne?

Oddelené spálne môžu vzťahu pomôcť, ale ho aj zničiť. Záleží na dôvode, tvrdia odborníci
Pexels/Kampus Production

Zdieľaná manželská spálňa je pomerne mladá tradícia. Približne do 19. storočia vznikala väčšina zväzkov z rozumu a plánovane, na základe čoho partneri nemali potrebu večer spoločne zaspávať. V jednej spálni sa stretávali len za jediným účelom, plodiť deti. No keď pribudli manželstvá z lásky, páry mali potrebu byť spolu neustále, a tak vznikol trend spoločnej spálne a jednej postele.

Miesto pre oddych alebo erotiku

Ak uvažujete o oddelených spálňach, je potrebné si najskôr uvedomiť, že miesto, ktoré kedysi evokovalo erotiku, sa dĺžkou vzťahu a vekom mení viac na miesto oddychu. To sa však navzájom nevylučuje, a ak bude mať každý z partnerov svoju izbu, neznamená to, že sa intimita zo vzťahu vytratí.

Prvým krokom, ako zvládnuť oddelené spálne je, že s nimi musia súhlasiť obaja partneri. V prípade, že by tento nápad vyhovoval len jednému z nich, vznikne v budúcnosti potláčaný hnev, frustrácia, strata dôvery i intimity.

Dôvody oddelených spální

Medzi najčastejšie príčiny, prečo sa manželské dvojice rozhodnú každý pre svoju izbu, býva chrápanie. Ak jeden celú noc „píli“, druhý sa vyspí len ťažko. Podobný dôvod býva, ak nemajú partneri rovnaký spánkový režim a chodia si ľahnúť v totálne odlišných časoch. V takom prípade sa opäť navzájom vyrušujú. Príčiny však môžu byť aj triviálnejšie, napríklad keď majú rozdielne potreby na teplotu v spálni.

Všetky tieto príčiny sú objektívne a ich spúšťačom je naozaj kvalita spánku. Partneri tak vedia, že neodišli zo vzťahu a neznamená to stratu intimity. Naopak. Dvojice, ktoré to skúsili, hovoria, že navštevovanie sa za účelom erotiky dodalo manželstvu novú iskru a momenty prekvapenia. Čiže všetko, len nie stereotyp, ktorý bežne po rokoch prichádza.

V takýchto prípadoch sa odborníci zhodujú na tom, že oddelené spálne môžu vzťahu prospieť.

Ochladnutie vzťahu

Opačná býva situácia, keď k odlúčeniu partnerov viedli problémy, napríklad nevera alebo citové ochladnutie. Keď si dvojica oddelí spálne počas už existujúcej krízy, tá sa ešte viac prehĺbi. Nie je to dobrý nápad ani ako potrestanie partnera, hoci by malo odlúčenie trvať len krátky čas.         

Témy: erotika
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok