Preslávil ho film Hotel Rwanda, teraz pre neho žiadajú doživotie

TA3 TASR
18.6.2021 16:47

Prokurátori v Rwande žiadajú o doživotný trest pre hrdinu filmu Hotel Rwanda a kritika vlády Paula Rusesabaginu, ktorý je obvinený z terorizmu. Jeho priaznivci označujú celý súdny proces za politický.

Preslávil ho film Hotel Rwanda, teraz pre neho žiadajú doživotie
TASR/AP

"Preukázali sme, že každý čin Rusesabaginu bol zločinnej povahy s úmyslom konať terorizmus," povedal prokurátor Jean Pierre Habarurema vo štvrtok počas sedemhodinového súdneho pojednávania. Zároveň požiadal o "maximálny trest vyplývajúci zo zákona, čo je doživotné väzenie".

Hollywoodsky film o záchrane

Šesťdesiatsedemročného bývalého manažéra hotela Hôtel des Mille Collines v Kigali preslávil hollywoodsky film v roku 2004 o tom, ako zachránil vyše 1200 ľudí, ktorí počas genocídy v Rwande našli útočisko v jeho hoteli. Genocída v Rwande si v roku 1994 vyžiadala viac než 800.000 obetí, väčšinu z nich tvorili príslušníci etnickej menšiny Tutsiov. Samotný Rusesabagina, príslušník etnika Hutuov, sa neskôr stal významným kritikom rwandského prezidenta Paula Kagameho a od roku 1996 žil v exile v USA a Belgicku.

Kagameho režim ho obviňuje z podpory povstaleckej skupiny Front národného oslobodenia (FLN), ktorej sa pripisuje zodpovednosť za streľbu a granátové i podpaľačské útoky v rokoch 2018 a 2019. Prišlo pri nich o život deväť ľudí.

Rusesabagina odmieta akýkoľvek podiel na týchto útokoch, podieľal sa však na založení opozičnej politickej strany s názvom Rwandské hnutie za demokratické zmeny (MRCD). Ide o exilovú skupinu, za ktorej ozbrojené krídlo sa považuje práve FLN, píše AFP.

Politický proces?

Zadržali ho v auguste minulého roka po tom, čo lietadlo, ktorým letel do Burundi, pristálo v rwandskom Kigali, čo jeho stúpenci označili za únos. V rámci prebiehajúceho súdneho procesu čelí deviatim bodom obžaloby vrátane terorizmu.

Jeho rodina, príbuzní a tím obhajcov odmietli celý proces ako politický. Od marca sa Rusesabagina odmieta zúčastňovať na pojednávaniach na protest proti rozhodnutiu súdu, ktorý zamietol jeho žiadosť o odklad procesu, v ktorej argumentoval potrebou lepšej prípravy obhajoby. Spôsob jeho zatknutia a následný proces vyvolal medzinárodné odsúdenie. Pobúrenie vyjadrili západné krajiny i ľudskoprávne organizácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok