Pápež František by mal počas návštevy zavítať aj na východ Slovenska

TA3
18.6.2021 15:18

V súvislosti so septembrovou účasťou pápeža Františka na záverečnej omši Medzinárodného eucharistického kongresu v Budapešti, sa hovorí, že by mala hlava katolíckej cirkvi zavítať aj na Slovensko. Jedným z miest, ktoré by mohol navštíviť je Prešov. Primátorka Andrea Turčanová počas odovzdávania verejných ocenení oznámila, že by mal prísť 14. septembra.

Pápež na Slovensku:
TASR/AP

Pápeža ešte počas svojej zahraničnej cesty vo Vatikáne v decembri 2020 pozvala na návštevu Slovenska prezidentka Zuzana Čaputová. Ako informoval jej hovorca Martin Strižinec 10. júna, Vatikán zatiaľ oficiálne neoznámil návštevu pápeža Františka na Slovensku.

Prešovská primátorka Andrea Turčanová v príhovore na udeľovaní Verejných ocenení mesta Prešov za rok 2020 oznámila, že pápež František by mal v rámci svojej cesty na Slovensko zavítať do východoslovenského mesta. Povedala to po tom, ako v Prešove ocenili svätového Jána Pavla II. in memoriam. Video z odovzdávania cien, kde informácia zaznela, zverejnili aj na facebookovej stránke mesta Prešov.

Turčanová sa na udeľovaní cien, poďakovala poslancom mestského zastupiteľstva, že za rok, v ktorom by sa svätý Ján Pavol II. dožil 100 rokov, udelili ocenenie práve jemu. "Zároveň by som chcela oznámiť možno takú radostnú zvesť, že práve dnes, kedy odovzdávame túto cenu, hoci len symbolicky, tak sme sa dozvedeli, že 14. septembra budeme môcť privítať opäť hlavu katolíckej cirkvi - pápeža Františka priamo v našom meste," povedala Turčanová. Ako však pre TA3 uviedol hovorca mesta Vladimír Tomek, "mesto Prešov nie je organizátorom tohto podujatia", nevie preto poskytnúť žiadne bližšie informácie. V tejto súvislosti sme oslovili aj samotnú primátorku Prešova Turčanovú, na jej odpoveď čakáme.

Pápež František tento týždeň v utorok po prvý raz vystúpil na bezpečnostnej konferencii Globsec, ktorá sa konala v Bratislave. Vo videopríhovore sa vyslovil proti hospodárskej nerovnosti a ničeniu životného prostredia. Zdôraznil, že model obnovy po pandémii koronavírusu musí počítať aj s "korekciou vecí, ktoré predtým nefungovali".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok