Pápež vystúpil na Globsecu: Pandémia nám pripomenula, že nikto sa nevie zachrániť sám

TA3 TASR
15.6.2021 13:06

Pápež František v utorok po prvý raz vystúpil na bezpečnostnej konferencii Globsec v Bratislave. Vo videopríhovore sa vyslovil proti hospodárskej nerovnosti a ničeniu životného prostredia, pričom zdôraznil, že model obnovy po pandémii koronavírusu musí počítať aj s "korekciou vecí, ktoré predtým nefungovali".

Pápež František 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Ekologický dlh


Poukázal na rozšírený nezáujem o ochranu životného prostredia. "Zvykli sme si ľubovoľne využívať a ničiť to, čo je majetkom všetkých a čo sa musí ako také rešpektovať. Práve týmto spôsobom sme vytvorili ekologický dlh, ktorý budú splácať predovšetkým chudobní a budúce generácie," pokračoval.

Pandémia koronavírusu podľa neho pripomenula svetu, že "nikto sa nevie zachrániť sám". Ako pokračoval, táto kríza má nasmerovať jednotlivcov i národy k rovnosti "nielen v teórii, ale aj v praxi".

"Vidím svet, ktorý sa nechal oklamať falošným a arogantným pocitom bezpečia založeným na túžbe po zisku. Vidím model hospodárskeho a spoločenského života poznačený mnohými formami nerovnosti a sebectva, kde malá časť svetovej populácie vlastní väčšinu bohatstva a neváha využívať ľudí a zdroje na svoj prospech," upozornil František.

"Ak nebudeme konať, premrháme príležitosti, ktoré nám kríza ponúkla," prízvukoval. Metódy majú pritom vychádzať z "etiky solidarity a politickej lásky", pričom rozhodnutia majú byť podľa Františka schopné "premieňať smrť na život a zbrane na jedlo".

Potreba ochrany


Ďalej vyzval na "ekologickú premenu", ktorú "všetci rovnako potrebujeme". Podľa pápeža by sme sa na "stvorenie" mali pozerať ako na "spoločný domov", ktorý naliehavo potrebuje ochranu.

"Drahí priatelia, poháňaný nádejou, ktorá pochádza od Boha, modlím sa, aby vaše diskusie v týchto dňoch prispeli k modelu obnovy schopnému generovať inkluzívnejšie a udržateľnejšie riešenia, modelu rozvoja založenému na mierovom spolužití a na harmónii medzi všetkými stvoreniami," povedal pápež na záver.

V utorok sa v priestoroch bratislavského Grand Hotela River Park začala konferencia Globsec 2021 Bratislava Forum. Hlavnou témou podujatia, ktoré potrvá do 17. júna, je obnova sveta po pandémii. Na tohtoročnej konferencii Globsec sa zúčastnia prezidenti troch krajín, traja premiéri a 25 ministrov z rôznych krajín sveta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok