DASH diéta je jedna z najzdravších a najúčinnejších. Zvládnete ju, ak dokážete prestať soliť

TA3/zm
12.6.2021 10:00

Zaručene zdravá a efektívna! Taká je DASH diéta, na ktorú nedajú dopustiť ani svetové celebrity. Pritom nevznikla za účelom chudnutia, ale na vyriešenie vysokého krvného tlaku.

DASH diéta je jedna z najzdravších a najúčinnejších. Zvládnete ju, ak dokážete prestať soliť
Pixabay/silviarita

Za skratkou DASH sa skrýva Dietary Approaches to Stop Hypertension, čo môžeme preložiť ako výživové prístupy na zastavenie hypertenzie, teda vysokého krvného tlaku. Vznikla na základe zistení, že vegetariáni a vegáni majú prirodzene oveľa menšie problémy s tlakom či srdcovými ochoreniami. Súčasťou tejto diéty však nie je rastlinná strava, ale aj mäso a ryby.  

Minimum soli

DASH diéta je postavená najmä na ovocí a zelenine, no bielkoviny telu počas jej držania dodávate z kuracieho mäsa, rýb a strukovín. Na prvý pohľad jednouchá strava, no nejde len o suroviny ako také, ale najmä o ich prípravu.

Odborníci prišli so zistením, že za znížením krvného tlaku je priamo úmerne aj znížený príjem soli. Preto DASH diéta povoľuje denne dodať organizmu len jednu čajovú lyžičku, čo je približne 2300 miligramov.

Nejde len o soľ, ktorú použijete pri varení. Je dôležité uvedomiť si, že sa prirodzene nachádza aj v niektorých potravinách, preto nie je až také jednoduché počítať si jej príjem.

DASH diéta povoľuje denne dodať organizmu len jednu čajovú lyžičku soli, čo je približne 2300 miligramov sodíka.

DASH diéta Pixabay/silviarita

Dve fázy

Ak túžite po plochom bruchu a strate kilogramov, DASH je zdravým variantom, ako to dosiahnuť. V prvej fáze, ktorá trvá dva týždne, sa zameriavate na zníženie príjmu sacharidov. Na to, aby sa vám naštartovalo spaľovanie, budete musieť vynechať z jedálneho lístku ovocie, zeleninu, pečivo i cestoviny. Naopak, zvýšite príjem bielkovín, ktoré sú okrem mäsa zastúpené i v syroch, tvarohu či dokonca orechoch.

Pri prechode na druhú fázu už môžete prijímať aj sacharidy a práve vtedy sa diéta začne viac podobať na vegetariánsku či vegánsku stravu. Do jedálnička zaraďte ovocie a celozrnné potraviny, no naďalej sa vyhýbajte bielemu cukru a klasickému pečivu.

Úbytok na váhe

Ako už bolo povedané, DASH diéta nevznikla prioritne kvôli strate kilogramov. Jej základný princíp je zmeniť stravovacie návyky dlhodobo, a tým si zlepšiť celkový zdravotný stav. No predsalen, ako pri každej úprave stravy, aj tu môžete čakať úbytok váhy. Závisí to však od veku, celkovej kondície i množstva nahromadeného tuku. Čím ho máte viac, tým väčší by ste však mali vidieť výsledok.

Počas prvej fázy sa chudnutie len štartuje, preto odborníci odhadujú, že ručička na váhe pôjde dole len približne o dve kilá. V druhej fáze však vedci sľubujú zhodenie päť až pätnásť kilogramov! Najlepšia správa je, že pri DASH diéte ide najviac dole brucho.  

Počas prvej fázy schudnete len dve kilá, v druhej päť až pätnásť kilogramov a najviac pôjde dole z brucha.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok