Pojednávanie na Špecializovanom trestnom súde by sme mohli zažiť ešte tento rok, tvrdí Kolíková

TA3 TASR
15.6.2021 20:57

Najvyšší súd vracia kauzu vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice na opätovné prerokovanie. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková rozhodnutie rešpektuje. Je presvedčená, že Špecializovaný trestný súd bude túto vec brať ako prioritu a bezodkladne sa prípadom začne zaoberať.

screen_kolikova_1.jpg
TA3

Rozhodnutie rešpektuje

Kolíková rešpektuje rozhodnutie Najvyššieho súdu SR. "Je dôležité, aby rozhodnutie súdu bolo zrozumiteľné pre všetkých a aby sme uverili, že spravodlivosti bolo dané zadosť. To je kľúčové,” tvrdí s tým, že je spokojná s rozhodutiami súdov, ak v nich ľudia majú dôveru. To, že sa prípad vracia rovnakému senátu Špecializovaného trestného súdu, je podľa nej dobrý krok.

Dodáva, že sleduje senáty aj Špecializovaného trestného súdu, a toto podľa nej nie je senát, ktorému by boli zvyčajne zrušené rozhodnutia odvolacím súdom.

Ministerka dodáva, že je veľmi dôležité, čo presne povie odvolací súd vo svojom odôvodnení rozhodnutia. Dôkazy však bude musieť samostatne vyhodnotiť Špecializovaný trestný súd. “Z verejne dostupných správ som porozumela, že tu boli aj nejaké nové dôkazy, ktoré Špecializovaný trestný súd ešte nemal. Toto všetko bude musieť senát brať do úvahy.”.

Nie je to neštandardné

Hodnotenie dôkazov Špecializovaného trestného súdu sa nestretlo s hodnotením dôkazov odvolacieho súdu, čo podľa nej nemožno povedať, že je úplne neštandardné. "Aj to sa stáva. Teraz bude musieť Špecializovaný trestný súd, či chce či nechce, zobrať do úvahy usmernenia, ktoré mu dal odvolácí súd.".

Ministerka sa chce zdržať komentárov o víťazstve spravodlivosti. "Nechcela by som znevažovať súd. Myslím si, že najhoršie by bolo, keby sme sa pozerali krivo na súd, ktorý bude vo veci rozhodovať. Sú rozhodnutia, ktoré sa nám nemusia páčiť, dôležité však je, aby sme rozumeli, prečo súd tak rozhodol.". 

Hovorí, že odvolaciemu súdu vyplýva zo zákona dávať usmernenia. Odvolací súd však podľa nej nemôže povedať, ako má ten špecializovaný rozhodnúť. “Musí byť daný priestor pre prvostupňový súd, aby o tom on riadne rozhodol.".

Kolíková je presvedčená, že Špecializovaný trestný súd bude túto vec brať ako prioritu a bezodkladne sa prípadom začne zaoberať. Nemusí podľa nej vykonávať dokazovanie od začiatku a bude sa zaoberať usmerneniami, ktoré dostal od odvolacieho súdu. Predpokladá, že ešte tento rok by sme mohli zažiť pojednávanie na Špecializovanom trestnom súde.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok